Elektro inštalacije so ključnega pomena za prijetno bivanje

Elektro inštalacije so ključnega pomena za prijetno bivanje

Ste kdaj razmišljali, kaj je potrebno, da vaši gospodinjski aparati nemoteno delujejo? Kakovosten aparat je seveda ključnega pomena, še bolj kot to pa je potrebno poskrbeti za ustrezno napeljavo, po kateri bo lahko električna energija nemoteno prehajala iz električnega omrežja do porabnika. Za to pa so potrebne ustrezne elektro inštalacije, ki v obliki kablov poskrbijo, da vaši gospodinjski aparati in druge naprave lahko nemoteno delujejo.

Elektro inštalacije po objektu običajno prihajajo iz glavne električne omarice, ki je vezana na javno električno omrežje. Od električne omarice so električni kabli po ceveh ustrezno speljani po celotnem objektu. Premer takšnih plastičnih cevi je zelo pomemben, saj mora biti tako velik, da lahko po njih napeljemo tudi večje število kablov. Odločitev o tem je vsekakor prepuščena izvajalcu elektro inštalacij, ki bo s svojimi izkušnjami poskrbel za kakovostno izvedbo, ki je ključnega pomena za prijetno bivanje v vašem domu. 

Izvedba elektro inštalacije je prilagojena zahtevam objekta

Pri izvedbi elektro inštalacije je potrebno upoštevati ogromno pravil in predpisov, ki so laikom neznani. Predvsem je potrebno upoštevati zasnovo objekta in njegove potrebe po porabi električne energije. V stanovanjskih objektih se tako uporabljajo nizkonapetostne elektroenergetske inštalacije z napetostjo 220 V, medtem ko je v industrijskih objektih ali za močnejše energetske porabnike potrebna močnejša napetost. Poleg napetosti je pomembno tudi, kakšno moč toka bomo izbrali, ki je določena z nazivnim tokom varovalk.

Ta podatek je pomemben bolj kot se morda to na prvi pogled zdi. Premajhna moč varovalk je pogosto glavni vzrok za izpade električnega toka, premočne varovalke pa lahko pomenijo tudi večji mesečni strošek priključnine. Zato je pri izvedbi elektro inštalacije potrebno skrbno razmisliti, kakšno moč bodo potrebovali naši električni priključki. Ker imajo sodobne hiše vse več elektronskih naprav, računalniških sistemov in drugih pametnih sistemov, tehten razmislek pred izvedbo elektro inštalacij nikoli ne bo odveč.

Share