Idealen projektor za domačo uporabo

Idealen projektor za domačo uporabo

Projekcijska oprema je vse bolj priljubljena tudi v domačem okolju, čeprav še vedno močno prevladujejo televizorji, ki so nekoliko bolj vsestranski in enostavnejši za uporabo, pa tudi cenejši. Ne morejo pa pričarati pristnega kinematografskega učinka, ki ga lahko ustvarimo v dobro opremljenem domačem kinu z ustrezno projekcijsko opremo. V tem primeru moramo premišljeno izbrati ustrezen projektor – to ne bo enostavna naloga, saj imamo na voljo široko zbirko naprav, paziti pa moramo na nekatere ključne lastnosti, nazadnje pa tudi na ceno. Možno je najti nekatere dobre kompromise, a zato je treba nameniti izbiri dovolj časa in truda.

Če želimo uživati v čudovitih filmih in drugih podobnih vsebinah, moramo paziti predvsem na ločljivost. Ta odloča o tem, kako čista in jasna bo slika, kar je pri takšnih vsebinah zelo pomembno. Naprave z visoko ločljivostjo so na voljo v določenem razponu, pri projekcijski opremi se ta začne že precej nizko, saj pride v mnogih primerih v poštev tudi projektor z nizko ločljivostjo. Ta seveda ni priporočljiv za domačo uporabo, tam izbiramo naprave s polno HD ločljivostjo 1920×1080, na voljo pa so tudi 4K naprave, ki so sicer precej drage.

Nadalje seveda pazimo še na druge lastnosti, predvsem kontrast in reprodukcijo barv. Pozorni pa smo še na način osvetlitve, sodoben projektor deluje s pomočjo LED osvetlitve, starejši imajo žarnice, ki so bolj potratne in jih je treba menjati, s tem nastanejo tudi dodatni stroški. Za kar najboljšo izkušnjo se splača izbrati napravo, ki ima ustrezno kombinacijo teh odlik in ne previsoke cene. Odlična izbira je Optoma, ki slovi prav po prepričljivem razmerju med kakovostjo in ceno. Tako je znamka Optoma priljubljena opcija za domači kino, s široko ponudbo v tem rangu cilja prav na bolj in manj zahtevne domače uporabnike. Že po ugodni ceni lahko dobimo odlično opremo Optoma, ki zagotavlja najboljšo izkušnjo pri domači uporabi. 

Share