Kako poteka montaža PVC oken?

Kako poteka montaža PVC oken?

Pri nakupu oken posvečamo veliko pozornosti raznim lastnostim izdelka, ne smemo pa pozabiti na to, da igra tudi montaža ključno vlogo pri tem, kako zadovoljni bomo z okni na dolgi rok. Prav tako lahko montaža vpliva na končne stroške vgradnje – možno je, da se bo montaža izkazala za velik dodatni strošek, lahko pa da je že vključena v ceno oken. Za PVC okna montaža seveda ni izjema, dobro je poznati potek postopka in paziti na morebitne zaplete.

Seveda je za PVC okna montaža možna le v dobro pripravljene objekte, ki imajo že oblikovane vse odprtine, kamor nameravamo okna namestiti. Čisto možno je, da bo to že proti koncu gradbenih del, nenazadnje pa se za PVC okna montaža lahko opravi tudi na zaključenem objektu. V vsakem primeru je treba zagotoviti urejeno in dobro pripravljeno delovno okolje.

Največ dela je pri montaži oken z nameščanjem okvira. Pravzaprav je prav ta opravek tisti, ki ga običajno mislimo pri montaži oken – za PVC okna montaža vključuje vijačenje okvirov v objekt, šele nato se okvire dopolni z okenskimi krili. Najprej bo treba okvir namestiti na predvideno mesto, nato se jih z vijaki pričvrsti v objekt. Okoli okvira ostanejo špranje, lahko tudi večje luknje, ki jih je treba zapolniti z izolacijskim materialom, običajno se za to uporablja PU pena. V tej fazi za PVC okna montaža zahteva nekaj počitka, da se montažni material posuši in strdi, šele nato sledi namestitev pokrovov in okenskih kril.

Celoten postopek niti ni posebej zahteven ali zamuden, ga je pa treba izvesti zelo previdno in brez napak. Nenazadnje gre za zelo pomembno opravilo, ki odloča o energetski učinkovitosti, o prepuščanju toplote in zvoka, pa tudi nasploh o kakovosti bivanja v stanovanju. Ravno zato mora biti za PVC okna montaža izvedena strokovno in zanesljivo.

Share