Kako preživeti šolo vožnje?

Kako preživeti šolo vožnje?

Za opravljanje vozniškega izpita se pogosto odločamo že v mladosti, pravzaprav takoj, ko je to možno. To je sicer dokaj smiselno, saj je najbolje že takoj opraviti vse obveznosti in pridobiti dovoljenje, ki nato velja dlje časa. A ravno zato, ker se za opravljanje šolanja vožnje pogosto odločamo v tem obdobju, nastanejo tudi nekatere težave. Hkrati imamo namreč še obilico drugih opravkov in se zahtevam avtošole morda ne moremo povsem posvetiti. Kako postopek zaključiti čim bolj preprosto?

Pomembno je, da izberemo pravo šolo in seveda pravo kategorijo. Večinoma se mladi odločajo za vozniški izpit kategorije B, ki prinaša dovoljenje za vožnjo običajnih osebnih avtomobilov. Dokaj priljubljena opcija je tudi vozniški izpit kategorije A, ki pokriva motorna kolesa, čeprav so tu zahteve nekoliko drugačne – kategorija A ima drugačne starostne omejitve, za polno dovoljenje moramo počakati do 24. leta. O možnostih se moramo seveda pravočasno pozanimati, saj avtošole ne nudijo vedno vseh programov. Za vozniški izpit kategorije B sicer ne bo težav, za druge pa bo treba morda nekoliko bolj vztrajno brskati po ponudbi.

Nadalje je pomembno to, da poznamo vse svoje obveznosti in jih opravimo v optimalnem vrstnem redu. Tako so lahko postopek močno olajšamo in izboljšamo svojo izkušnjo. Jasno je recimo, da je šola varne vožnje zadnji korak do vozniškega dovoljenja, zato nam ne bo povzročala skrbi že med teoretično pripravo. Šola varne vožnje se odloži na konec, najprej se posvetimo drugim obveznostim – usposabljanju iz prve pomoči, zdravniškemu pregledu, teoretični pripravi in izpitu iz CPP ter praktičnemu usposabljanju. Po opravljeni izpitni vožnji dobimo začasno dovoljenje, nato sledi po nekaj mesecih še šola varne vožnje. Če imamo v mislih točno razdelan načrt, se bo lažje soočati s posameznimi obveznostmi, ko pride čas zanje. Tako je možno prihraniti tudi nekaj denarja, in seveda veliko skrbi.

Share