AGM akumulator

Najboljši akumulator za sončno elektrarno

10/05/2019Splošno Standard

Akumulator je ena izmed ključnih komponent sončne elektrarne, pri izbiri pa pogosto zahteva še več pozornosti kot same sončne celice. Izdelki se namreč v svojih lastnostih precej razlikujejo, na voljo je več vrst, pozorni moramo biti seveda tudi na napetost, kapaciteto in druge lastnosti.

Vrste akumulatorjev

Za sončno elektrarno bo najboljši AGM akumulator, ki je prilagojen režimu pogostega praznjenja in polnjenja, ekvivalentni pa so tudi gel akumulatorji, ki imajo podobne lastnosti, čeprav delujejo po drugačnem principu. AGM akumulator je v prednosti zaradi nekoliko ugodnejše cene, prav tako je ta vrsta bolj dostopna na trgu, tako da bo verjetno lažje najti AGM akumulator z idealnimi lastnostmi kot primerljiv gel akumulator, ne glede na ceno. V obeh primerih je poleg prilagojenosti za ciklično praznjenje pozitivno tudi to, da so akumulatorji zaprti in ne potrebujejo vzdrževanja, nimajo tekočin, ki bi se lahko izlile, prav tako ne spuščajo plinov.

Vsekakor pa za sončno elektrarno niso primerni avtomobilski akumulatorji, ki nimajo praktično nobene od navedenih lastnosti.

Kapaciteta akumulatorja

Tako gel kot AGM akumulator lahko izberemo v različnih kapacitetah. V mnogih primerih bo odličen kompromis akumulator 100Ah, ki se najbolje vključi v majhno domačo elektrarno, kombiniramo pa lahko seveda več akumulatorjev za večjo kapaciteto. Akumulator 100Ah ima zadostno kapaciteto, da ga lahko povežemo z običajnimi solarnimi paneli za redno polnjenje, nanj pa priključimo razne porabnike, ki bodo koristili relativno bogato zalogo električne energije v času, ko polnjenje ne bo možno. Predvsem pa je akumulator 100Ah dobra izbira s tega vidika, da gre za ugodno srednjo vrednost med akumulatorji – večji so bistveno dražji, manjši pa ponujajo premalo kapacitete. Smiselno se je opremiti z več akumulatorji 100Ah, morda tudi 120 ali 150 Ah.

Druge lastnosti

Druge lastnosti ne pridejo toliko do izraza. Seveda moramo izbrati pravo voltažo, a tu izbiramo le med 12 in 24 V, več pa je odvisno od opreme, ki spremlja sam akumulator.