Oprema za enostavno spravilo ozimnice

Oprema za enostavno spravilo ozimnice

Če imamo opravka z večjimi količinami sadja, zelenjave in druge ozimnice, bomo morali vsa ta živila dobro zapakirati in ustrezno shraniti. Med osnovno opremo se uvršča že folija za pakiranje, moramo pa poskrbeti še za ustrezno okolje, ki omogoča varno dolgotrajno shranjevanje živil. Naloga morda ne bo enostavna, vsekakor pa si jo lahko močno poenostavimo z uporabo ustrezne opreme.

Med opremo, ki jo uporabljamo prav za ta namen, gotovo izstopa aparat za vakumiranje. To je sicer vsestransko uporabna naprava, ki pride prav tudi pri mnogih drugih opravilih, a je še posebej nepogrešljiva pri shranjevanju ozimnice. Uporabljamo jo v kombinaciji s plastičnimi vrečkami, včasih pa pride v poštev tudi folija za pakiranje, če aparat to omogoča. V vsakem primeru je ena izmed ključnih nalog takšne opreme ta, da omogoči zanesljivo vakumsko pakiranje živil. Aparat za vakumiranje izsrka zrak iz vrečke, folije ali posode, kar ima odličen učinek za trajno shranjevanje živil. Omejimo namreč stik s škodljivimi mikroorganizmi, ki bi sicer povzročili razkroj živil. Folija za pakiranje je zelo vsestranska, če imamo na voljo ustrezen aparat za vakumiranje, pa tudi z namenskimi vrečkami lahko dosežemo odlične učinke. Na voljo imamo tudi razne plastične posodice in druge opcije za vakumiranje.

Vsebina

Zamrzovanje

Tudi vakumirana živila pa moramo varno shraniti na ustrezni temperaturi. Najboljši učinek ponuja zamrzovanje pri nizkih temperaturah. Na ta način lahko varno shranimo tudi občutljiva živila, recimo mesne izdelke. Nekatera živila lahko brez skrbi zamrznemo za več mesecev, tudi če bi se sveža sicer pokvarila že v nekaj dneh. Seveda pa moramo za dober učinek najprej poskrbeti z ustrezno pripravo živil in nato z dobrim vakumiranjem, pa tudi pri shranjevanju moramo biti nekoliko pozorni. Nekatera živila sicer niso tako občutljiva in v celotnem procesu ne bomo naleteli na kakšne omembe vredne težave, v nekaterih primerih pa se moramo veliko bolj potruditi. 

Share