Folija za silos

Oprema za uspešno siliranje

15/09/2020Splošno Standard

Spravilo silaže je pomembna naloga, ki je ne smemo zanemariti. Pri živinoreji je to ključni material, ki ga nujno potrebujemo, sicer je ogrožena dobrobit živali in seveda tudi smotrnost vsega drugega dela na kmetiji. Ne moremo si torej privoščiti niti kompromisov pri opremi, ki jo za ta namen uporabljamo. Splača se izbrati kakovostno opremo, ki se bo izkazala z vsemi potrebnimi funkcionalnostmi, ki jih pri tem delu pričakujemo. Poleg tega, da smo pri tem deležni dobre izkušnje in si z dobro opremo močno poenostavimo delo, lahko pričakujemo tudi boljšo dolgoročno izkušnjo, kvalitetnejšo silažo in seveda boljše končne izdelke.

Za silažo običajno uporabljamo silos, ki je dobro prilagojen svojemu namenu. Pogosti so zidani silosi, ki omogočajo zelo enostavno uporabo in odličen izkoristek, moramo pa pri tem uporabiti še nekaj dodatne opreme. Ključnega pomena je folija za silos, s katero lahko ustvarimo optimalne pogoje za silažo. Siliranje nam ponudi uporaben material, ki pa ga moramo ustrezno skladiščiti, preden ga lahko zares izkoristimo. Za dolgoročno skladiščenje lahko poskrbi kakovostna folija za silos, ki prekriva in obtežuje silažo pri trajnem shranjevanju. Ob tem lahko pričakujemo dobre rezultate, če seveda uporabimo dobro opremo. Na srečo je folija za silos dokaj poceni, pa tudi enostavna za uporabo, tako lahko dosežemo odličen učinek.

Za siliranje seveda potrebujemo tudi veliko opreme, ki nam pomaga neposredno pri tem delu. Na terenu izstopajo traktorji in kombajni, pa tudi oprema za prevoz materiala. V praksi pridejo do izraza še mnogi manjši pripomočki, tako pri delu na terenu kot pri uporabi silaže in pri delu v silosu. V vsakem primeru se splača izbrati prilagojene izdelke, ki nam siliranje olajšajo, saj želimo poskrbeti za kar najboljšo izkušnjo. Na srečo ne potrebujemo kakšne posebne opreme, če imamo na voljo nekaj osnovnih pripomočkov, ki so pri delu ključnega pomena.