Motorna kosa

Ročno orodje za urejanje okolice doma

30/11/2019Splošno Standard

Urejanje okolice doma zahteva veliko dela, opravila pa so lahko tudi precej zahtevna in zamudna. Ravno zato jih včasih začnemo zanemarjati, kar se hitro pozna na izgledu dvorišča ali vrta. Delo bo bistveno lažje, če se opremimo s kakovostnimi pripomočki. Pravzaprav bodo postala v tem primeru nekatera opravila celo zanimiva in zabavna, tako da jih ne bomo več zanemarjali – okolico svojega doma bomo vzdrževali v brezhibnem stanju, ne da bi se morali pri tem posebej naprezati. To velja celo za delo, ki ga opravljamo z ročnim orodjem.

Košnja trave

Najbolj enostavna rešitev za košnjo trave je robotska kosilnica, ki pa seveda ne pride v poštev v vsakem primeru. Veliko bolj verjetno je, da bo boljše zadovoljstvo na običajni domači zelenici ponudila motorna kosa, ki se zelo dobro obnese tudi na bolj zaraslih površinah. Zmogljiva motorna kosa se brez težav kosa z visoko travo, pa tudi z razno podrastjo in drugimi vsiljivci. Takšno opremo se vsekakor splača imeti pri roki. Tudi če se morda ne posvečamo redni košnji, bo motorna kosa izredno uporabna pri občasnem čiščenju zelenih površin, še posebej če se začnejo te zaraščati.

Skrb za okrasne rastline

Če zelenico dopolnjujejo okrasne rastline, bo treba za te dobro skrbeti. Ravno to je opravilo, ki ga začnemo hitro zanemarjati, saj je brez prave opreme naporno. Veliko razliko lahko naredijo že kakovostne škarje za živo mejo. Te so lahko povsem ročne, v zadnjem času pa izstopajo motorizirane škarje za živo mejo, ki delo še bolj poenostavijo. Izbira je seveda odvisna od tega, koliko žive meje obdelujemo in kako pogosto, ter kakšne rezultate želimo doseči. Mnoge škarje za živo mejo so vsestransko uporabne tudi za obdelavo okrasnega drevja in drugih rastlin, lahko pa na tem področju najdemo tudi številne druge uporabne naprave in pripomočke.