kupola

Strešne kupole iz polikarbonatnega stekla

16/01/2020Splošno Standard

Strešne kupole so dobrodošla iznajdba, ki se uporablja predvsem namesto običajnih, ravnih strešnih oken. V primerjavi z ravnim strešnim oknom je strešna kupola bolj atraktivnega videza, hkrati pa ponuja izjemno visoko mehansko trdnost, kar pride še posebej prav v območjih z burnimi vremenskimi pojavi. Toča, večje količine snega in močan veter so glavne vremenske motnje, ki delujejo obremenilno na streho in strešna okna oziroma kupole.

Izdelava strešne kupole iz običajnega stekla bi bila zelo zahtevna, zato se za izdelavo kupol največ uporabljajo polikarbonatne plošče. Cena take rešitve je nižja od primerljivih oken iz navadnega stekla. Polikarbonatne plošče, cena katerih je odvisna od proizvodnih kapacitet in stanja na trgu, so precej uveljavljen polizdelek, ki ga proizvajajo mnoga podjetja. Za izdelavo kupole je potreben obrat s hidravličnimi prešami, ki omogočajo ustrezno oblikovanje izdelka.

Strešna kupola se izdela iz polikarbonatnih plošč s postopkom toplotne obdelave ter stiskanjem v ustrezne kalupe. Ker je polikarbonat termoplastični material, se ga da po segretju na temperaturo okoli 250°C zelo enostavno preoblikovati, saj se precej zmehča. Po ohladitvi se polikarbonatne plošče, cena katerih je relativno nizka, strdijo v končno obliko. Pri tem ne pride do nikakršnih kemijskih sprememb, kar je s stališča proizvodnih kapacitet zelo ugodno, saj pri preoblikovanju ni potrebno dodajati kemijskih reagentov, ki bi zahtevali nenehen nadzor nad porabo.

Surove strešne kupole je potrebno obrezati na želene dimenzije in jih zložiti skupaj z okvirjem okna. V večini primerov se uporablja dvoplastno kupolo, ki ima precejšnjo izolativno vrednost. Taka kupola je zelo primerna za namestitev poševno ali ravno streho, lahko pa se jih tudi naniza v svetlobni trak, če za to obstaja potreba in možnost. Svetlobni trak iz kupol se največ uporablja pri podzemnih prostorih, pri katerih je pričakovati, da bodo z zgornje strani bolj obremenjeni.