Nakup podjetja

Stroški, ki jih prinaša nakup podjetja

12/09/2020Splošno Standard

V nekaterih primerih je smiselno kupiti oziroma prevzeti podjetje, kar je lahko velik napredek pri poslovanju gospodarske družbe. To je seveda relevantno predvsem za večje družbe, ki načrtujejo širitev na ta način, nakup pa pride v poštev tudi v nekaterih drugih primerih. Včasih je to rešitev tudi kot alternativa odpiranju novega podjetja – v primeru, da bi radi odprli družbo z omejeno odgovornostjo, moramo namreč zadostiti nekaterim pogojem in slediti kompliciranemu postopku, ki ga lahko močno poenostavimo z nakupom podjetja. V vsakem primeru pa moramo biti pozorni na kar nekaj stvari, ki odločajo o končni izkušnji pri takšnih odločitvah.

Predvsem je pomembno, da smo pozorni na vrednost podjetja in na stroške, ki jih v praksi prinaša nakup podjetja. Najbolj opazen strošek je seveda kupnina, ki jo določita obe stranki. Običajno se ta določi na podlagi strokovne ocene, torej pride v poštev tudi vrednotenje podjetij. To je storitev, ki jo najdemo v ponudbi finančnih strokovnjakov. Smiselno je izbrati dobrega izvajalca, ki lahko zagotovi zanesljivo vrednotenje podjetij. Le tako lahko pripravimo dobro ponudbo in dosežemo realno kupnino, ki bo ustrezna za obe stranki. Seveda pa s tem močno vplivamo na stroške – poleg kupnine moramo pomisliti tudi na to, koliko bo stalo samo vrednotenje podjetij in druge storitve, ki jih ob tej priložnosti koristimo.

Med stroški, ki spremljajo nakup podjetja, bi lahko izpostavili še kar nekaj manjših in manj opaznih stroškov. V nekaterih primerih pa je lahko nakup podjetja ugodna opcija, ki jo pravzaprav koristimo ravno zato, da se stroškom izognemo. Omenili smo že, da je včasih nakup dobra alternativa odprtju novega podjetja, saj lahko kupimo podjetje, ki je povsem novo. Če ga ne odpiramo sami, se namreč izognemo nekaterim stroškom, predvsem ne bo treba pripraviti ustanovnega kapitala. To je lahko velika prednost, zato je nakup pogosto dobrodošla alternativa ustanovitvi.