Toplotne črpalke imajo številne prednosti

Toplotne črpalke imajo številne prednosti

Toplotne črpalke predstavljajo danes enega najbolj energetsko učinkovitih načinov ogrevanja, ki pa ima še mnogo drugih prednosti. Za ogrevanje s toplotno črpalko ne potrebujete nobenega zalogovnika za gorivo, zanjo je potreben le manjši prostor za kotlovnico, prav tako pa nimate nobenega dela s pripravo goriva. Upravljanje z njo je izjemno enostavno, saj samodejno uravnava svoje delovanje glede na izbrano temperaturo, zaradi česar je njeno delovanje izjemno ekonomično.

Za svoje delovanje izkoriščajo toplotne črpalke obnovljive vire energije, zato poznamo več vrst toplotnih črpalk, in sicer voda-voda, zrak-voda in zemlja-voda. Toplotne črpalke voda-voda sicer veljajo za najučinkovitejše, vendar je investicija v tem primeru največja. Danes je med najpogostejšimi izbirami toplotna črpalka zrak-voda, ki je z razvojem tehnologije ogrevanja prav tako postala izjemno učinkovita naprava. V večini primerov in najbolj poznani so split sistemi, ki so sestavljeni iz zunanje in notranje enote, na voljo so pa tudi sistemi monoblok in All in One.

Toplotne črpalke izberite s pomočjo strokovnjakov na tem področju

Izbira toplotne črpalke ni tako enostavna kot se morda zdi na prvi pogled. Na trgu je ogromno različnih modelov in blagovnih znamk, zato je potrebno biti pri nakupu pozoren na mnoge dejavnike, saj bo le pravilno izbrana toplotna črpalka zadovoljila vse naše potrebe. Najbolj pomembno je, da izberemo primerno moč toplotne črpalke, pri čemer je potrebno vedeti, zakaj jo bomo uporabljali. 

Če potrebujemo toplotno črpalko zgolj za ogrevanje sanitarne vode, potem je dovolj, če izberemo med toplotnimi črpalkami za sanitarno vodo, če pa želimo z njimi ogrevati tudi bivalni prostor pa imamo na voljo nizkotemperaturne in visokotemperaturne toplotne črpalke. Nizkotemperaturne so primerne za energetsko varčne hiše, medtem ko so visokotemperaturne primernejše za radiatorski način ogrevanja. Ključ za pravilno izbiro toplotne črpalke je vsekakor posvet s strokovnjaki, ki imajo številne izkušnje in s pomočjo natančnih izračunov izberejo za nas najbolj primerno toplotno črpalko.

Share