Folija za ovijanje palet

Učinkovito delo v skladišču

14/12/2018Splošno Standard

Nekatera skladišča so že povsem avtomatizirana, večinoma pa je treba še vedno vsaj nekaj dela opraviti ročno. To ne pomeni, da nam ne pomagajo najrazličnejše naprave, s katerimi si lahko obdelavo tovora v skladišču močno olajšamo. In to na praktično vsakem koraku, pri zelo raznolikih opravilih. Vsekakor se je pametno vprašati, katere pripomočke imamo na voljo za učinkovitejše delo v skladišču. Možno je, da bo zelo enostavno delo bistveno olajšati, pa tudi rezultat bo morda opazno boljši.

Ovijanje palet

Pri skladiščenju tovora na paletah je eno izmed zamudnejših opravil ovijanje s folijo. Folija za ovijanje palet je na voljo v ročni izvedbi kot stretch folija, ki jo lahko uporabimo za sto in en namen, seveda pa predvsem za ročno ovijanje tovora na paletah. A v večjih skladiščih to ne pride v poštev – veliko bolje bodo to delo opravili stroji, specifično ovijalka, ki lahko povsem samodejno ovije palete. Folija za ovijanje palet se v tem primeru vstavi v napravo, ki nato delo opravi sama. Naprednejše ovijalke zmorejo oviti tudi nestandardne dimenzije tovora, folija za ovijanje palet pa bo optimalno izkoriščena in bo ponudila dobro zaščito za tovor.

Etiketiranje

Tovor je treba v skladišču primerno označiti. Odvisno sicer od delovnega okolja, a večinoma je treba palete opremiti z nepogrešljivimi informacijami o izvoru, destinaciji in vsebini tovora. To najlažje opravimo z nalepkami oziroma etiketami, ki sporočajo zahtevane podatke. Tudi etiketiranje lahko v veliki meri prepustimo strojem, čeprav pri tem naprave potrebujejo nekaj več človeške pomoči. Treba bo seveda pripraviti vsebine etiket in vzpostaviti sistem označevanja tovora. Samo etiketiranje pa opravijo priročni pripomočki, ki jih pogosto uporabljamo kar ročno. Etiketiranje je namreč lažje in hitreje izvajati kot ovijanje palet, zato lahko strojem prepustimo le pripravo in tiskanje etiket, lepljenje pa opravimo ročno. To je odlična ideja za optimizacijo delovnih procesov v skladišču.