šola varne vožnje

Vse kategorije vozniških izpitov

18/01/2020Splošno Standard

Vozniški izpit predstavlja glavno podlago za vožnjo vozil. To ljudem omogoča svobodo gibanja po celotnem cestnem omrežju. Velika večina ljudi opravi le vozniški izpit kategorije B, s katerim lahko vozimo osebna in kombinirana vozila do skupne mase 3,5 tone, zraven pa je dodana še možnost vožnje mopedov, katerih hitrost ne presega 45 km/h, motor pa ima do 50 kubičnih centimetrov prostornine. Za vožnjo motorjev, tovornjakov in avtobusov pa je potrebno opraviti posebni vozniški izpit drugih kategorij.

Vozniški izpit kategorije A je namenjen motoristom. Deli se nekako na 4 skupine: kategorija AM za mopede do 50 kubičnih cm, kategorija A1 do 125 kubičnih cm, kategorija A2 do 24 kW moči motorja  ter končno kategorija A, s katero lahko vozimo motorje z neomejeno močjo. Seveda le take, ki jih lahko registriramo za cestno vožnjo.

Vozniški izpit kategorije C vsebuje nekaj podkategorij in je namenjen za vožnjo tovornjakov z različnimi deklariranimi največjimi dovoljenimi masami, medtem ko s kategorijo D označujemo nabor izpitov za avtobuse različnih velikosti. Pri kategorijah B, C in D obstajajo še podkategorije z oznako E, ki označuje vožnjo priklopnika večje mase. Končno sta tu še kategorija F za voznike traktorjev ter kategorija G za motokultivatorje in druga manjša utilitarna vozila.

Po vsakem izpitu kandidate čaka še šola varne vožnje na posebnem poligonu. Tam se naučijo hitrega zaviranja, obvladanja vozila pri zdrsu in podobnih ekstremnih situacijah. Šola varne vožnje je zlasti priporočljiva za motoriste. Mnogi jo opravljajo vsako leto na začetku sezone, s čimer si zagotovijo obnovitev potrebnih znanj in preverijo fizično pripravljenost na obvladovanje motorja. Zato se motoristična šola varne vožnje organizira večkrat letno, tako da imajo tudi novopečeni motoristi in tisti, ki sezono začnejo kasneje, možnost opravljanja te. Šolo varne vožnje vodijo licencirani vozniški centri s primernimi poligoni in osebjem, ki skrbi za nemoten potek tečaja.