Akumulatorji za sončno elektrarno

Akumulatorji za sončno elektrarno

Akumulator je ena izmed glavnih komponent sončne elektrarne. Predvsem tisti, ki se lotevajo samostojne gradnje domače sončne elektrarne, imajo pogosto težave pri izbiri akumulatorja – treba je namreč upoštevati številne dejavnike, ki odločajo o tem, katera bo najboljša izbira. Ne gre le za lastnosti akumulatorja, temveč tudi za zmogljivost, ki jo ponujajo solarni paneli, ter zahteve, ki jih postavljajo porabniki.

Avto ali moto akumulator

Pride v poštev akumulator, ki ga uporabljamo v vozilih? To je pogosta izbira tistih, ki želijo sončno elektrarno postaviti brez nepotrebnih stroškov, saj so rabljeni akumulatorji iz vozil zelo poceni, morda pa imamo kakšnega kar na zalogi v domači garaži. Avto ali moto akumulator se v tej vlogi ne bo najbolje obnesel – ti izdelki namreč niso prilagojeni takšnim ciklom polnjenja in praznjenja. Pri uporabi vozila je avto ali moto akumulator večinoma napolnjen do svoje kapacitete, le redko se izprazni za več kot nekaj odstotkov. V sončni elektrarni pa tega ne moremo pričakovati, saj polnjenje ni stalno, poraba pa akumulator pogosto najbolj obremenjuje ravno v času, ko solarni paneli ne dovajajo energije. Akumulatorji se tako izpraznijo in čakajo na polnjenje preko dneva. Boljša izbira bodo namenski akumulatorji, ki so prilagojeni takšni funkciji.

Solarni akumulator

Namenski solarni akumulator je prilagojen pogostim izpraznitvam in ponuja v takšnem režimu uporabe tudi najboljšo življenjsko dobo. Solarni paneli akumulator polnijo le občasno, zato so v klasičnih akumulatorjih nekateri elementi izpostavljeni večji obrabi, predvsem pa oksidaciji, ki preprečuje učinkovito zadrževanje energije. Solarni akumulatorji so na to nalogo bolje pripravljeni – še vedno gre za ciklične akumulatorje, ki pa so večinoma zaprtega tipa in ne potrebujejo posebnega vzdrževanja. Za takšen namen se priporočajo predvsem gel akumulatorji, ki so bolj vzdržljivi pri rednem polnjenju in praznjenju, tako bodo solarni paneli na dolgi rok ponudili vedno zanesljiv vir energije, ne da bi morali skrbeti glede delovanja akumulatorja.

Share