Ali se odločiti za prevzem ali prodajo podjetja?

Ali se odločiti za prevzem ali prodajo podjetja?

Nakupovanje in prodajanje običajno povezujemo z izdelki, a trgovati je seveda možno tudi s podjetji. Ravno to je ena izmed možnosti za uspešno poslovno kariero posameznika in veliko rast podjetji, saj s prevzemom družbe pridobimo veliko prednosti, s prodajo pa seveda lahko zaslužimo ali pa se vsaj rešimo težav, ki nas pestijo.

Prevzem podjetij kot učinkovito poslovno orodje

Znano je, da prevzemi podjetij tudi pri nas in ne samo v tujini postajajo del vsakdana. Večina slovenskih podjetij se v pripravah na tujo konkurenco vse bolj uporablja te aktivnosti za obrambo lastnega trženja položaja za vstop na tuje trge.

Slovenija velja tudi za zelo zanimiv trg za tuja podjetja, ki ravno s pomočjo prevzemov želijo vstopiti nanj. Prevzemi podjetij imamo pri nas kar lepo zgodovino in velika večina teoretikov v povezavi s tovrstnim dogajanjem zgodovino prevzemov podjetij razdeli na 5 različnih obdobij.

Sicer pa velja, da se prevzemi podjetij na splošno delijo na 4 glavne skupine. Delijo se glede na stopnjo povezanosti v produkcijski verigi in glede na dejavnosti podjetij v povezavi, ki se razlikujejo glede na način združevanja.

Tako poznamo:

  • horizontalne,
  • vertikalne,
  • konglomerantne
  • in kongerične.

Pomembno pa je vedeti tudi to, da se prevzemi podjetij v Sloveniji močno razlikujejo od prevzemov, ki jih izvajajo druge države.

Res pa je, da predstavljajo prevzemi podjetij tudi določeno tveganje in seveda precejšen strošek, zato k takšnim postopkom ne moremo pristopiti malomarno.

Prevzemi-podjetij-strokovnjaki

Običajno se prevzemi izvedejo s strani strokovnjakov, ki ocenijo vrednost podjetja in podajo tudi svoje mnenje o smiselnosti naložbe, so pa točni postopki zelo odvisni od primera. Nenazadnje se lahko prevzemi podjetij opravijo tudi brez cenitve vrednosti in celo brez kakršnekoli finančne transakcije!

Vsak primer je edinstven in zahteva posebno obravnavo, kar pomeni, da bo prišla pomoč strokovnjakov še kako prav.

Prevzem podjetja ob dedovanju

Velikokrat se zgodi, da naši starši ustvarijo podjetje in ko napoči njihov čas za upokojitev, je naloga njihovih naslednikov, da se odločijo za prevzem podjetja. Ni enostavna odločitev in moramo dobro premisliti, če smo pripravljeni na to.

To, da prevzamemo podjetje zahteva veliko časa in obenem predstavlja tudi veliko odgovornost, s katero se moramo spopasti. S podjetjem pride tudi do veliko odrekanj, a ima tudi seveda veliko prednosti.

Ena izmed njih je ta, da uresničimo svoje vizije in cilje in sledimo svoji zastavljeni poti.

Prevzem podjetja seveda ne pomeni samo to, da nam starši zapustijo podjetje, ampak se lahko samo odločimo za nakup nekega podjetja, katero obratuje z dejavnostjo, ki je v našem interesu in imamo visoke cilje, da to podjetje vodimo naprej in ga nadgrajujemo z našimi cilji.

S podjetjem moramo tako odgovorno ravnati in biti pozorni na vse gospodarske in zakonske situacije. Zato je vedno dobro imeti nekoga, ki ti stoji ob strani in pozna svet podjetništva.

Ko se ne odločimo za prevzem, lahko podjetje prodamo

Na drugi strani pa je prodaja podjetja načeloma nekoliko enostavnejša, saj je delo večinoma na kupcu. Če interes za prodajo obstaja, lahko seveda storimo marsikaj, da bi bili postopki čim bolj učinkovito opravljeni.

Predložiti je treba vse zahtevane podatke in tiste informacije, ki omogočajo uspešno oceno vrednosti podjetja, dobro je seveda tudi, da znamo upravičiti to vrednost in morda iztržiti višji znesek.

Prodaja podjetjaje lahko dobra priložnost, po drugi strani pa gre morda za zadnjo rešilno bitko, ki omogoča preživetje podjetja in ponudbe. Spet je vse odvisno od primera, zato ne moremo posploševati.

Prav tako lahko prodaja podjetja sploh ni v obojestranskem interesu, kar zadeve še dodano zakomplicira, če je ena stran dovolj vztrajna.

Zelo dobrodošla je pomoč strokovnjakov, ki lahko v veliki meri prevzamejo te postopke.

Pravno svetovanje podjetja z veliko izkušnjami

Ljudje pri svojem poslovanju pogosto potrebujejo pomoč tudi pri pravnem svetovanju. Na srečo je pri nas kar nekaj takih podjetij, ki pravno svetovanje ponujajo kot storitev, nanje pa se lahko obrnemo tudi preko spleta, kar je najhitrejši in tudi najbolj enostaven način. V takih podjetjih se še kako dobro zavedajo kompleksnosti in raznolikosti potreb svojih strank. Njihov glavni cilj pa je vsem svojim strankam ponuditi odlično storitev, obenem pa tudi zaslužiti si njihovo zaupanje in s strankami zgraditi tudi trden odnos.

Tudi eno od najbolj prepoznavnih slovenskih podjetij, ki ima pravno svetovanje vključeno v svoje storitve, se nahaja na spletu. Nanj se obračajo številna podjetja, najbolj pogosto v povezavi z vprašanji, ki se navezujejo na prevzeme, prodajo, prestrukturiranje ter podobne zadeve. Prav vse storitve so opravljene v najkrajšem možnem času in tudi na zelo hiter ter učinkovit način.

V kolikor potrbujete dodatne informacije glede prevzema in prodaja podjetij, nam lahko pišete na info@lovecnacene.si in z veseljem vam pomagamo!

Share