Cenovno ugodno pakiranje živil

Cenovno ugodno pakiranje živil

Čeprav je treba pri pakiranju živil veliko pozornosti nameniti higieni, je možno to opraviti brez večjega truda in z minimalnimi stroški. Izbrati moramo le pravo embalažo in pripomočke, ki bodo omogočili varno, učinkovito in ugodno pakiranje živil. Te rešitve pridejo v poštev tako pri domačem spravilu ozimnice kot v pri shranjevanju večjih količin živil v profesionalnem gostinskem okolju.

Za cenovno ugodno, enostavno in varno shranjevanje živil je običajno najboljša izbira plastična embalaža. Najenostavnejša opcija je verjetno kar PVC folija za živila, ki se v mnogih primerih zelo dobro obnese. PVC folija za živila je primerna predvsem za spravljanje sestavin in živil, ki jih v postopku priprave hrane ne porabimo v celoti in jih želimo za krajši čas shraniti v hladilniku. Prav tako se dobro obnese pri shranjevanju manj občutljivih jedi, na primer piškotov, ki jih tako ali tako hitro zaužijemo. Ker je PVC folija za živila cenovno ugodna, enostavna za uporabo in zelo vsestranska, skorajda ne sme manjkati v nobenem gospodinjstvu ali gostinskem obratu.

Za dolgotrajnejše, a še vedno cenovno ugodno pakiranje živil pa izberemo nekoliko naprednejše pripomočke. To je pogosto vakuumski aparat, ki je idealna rešitev pri spravilu ozimnice in drugih projektih, ki vključujejo dolgotrajno shranjevanje hrane. Vakuumski aparat s svojo funkcionalnostjo zagotavlja dodatno varnost pravilno pakiranih živil. Vakuum v vrečkah preprečuje razvoj mikroorganizmov, hkrati pa tako pakirana živila običajno shranjujemo v zamrzovalniku, ki dodatno podaljša obstojnost živil. Tudi vakuumski aparat je skoraj obvezna oprema za gospodinjstva in gostinske obrate. Se pa takšne naprave v nekoliko naprednejših izvedbah pridno uporabljajo tudi v večjih gostinskih obratih in pri industrijski proizvodnji hrane.

Ni nujno, da so cenovno ugodne opcije slabe. Pogosto so najboljše rešitve presenetljivo ugodne, kar dokazuje PVC folija za živila ter vakuumske vrečke, pa tudi plastične posodice, alu embalaža in druge možnosti, ki jih imamo na tem področju.

Share