Defibrilator za srce

Defibrilator za srce

Težko je spregledati javno dostopne defibrilatorje, ki jih najdemo na mnogih javnih mestih, v javno dostopnih institucijah, tudi v komercialnih prostorih, morda celo v poslovnih prostorih zasebnih podjetij. So izrazito obarvani in enostavno dostopni, tako da v primeru nuje ne zahtevajo dolgotrajnega iskanja. A sama dostopnost defibrilatorjev še ni dovolj, treba je vedeti, da imamo to napravo na voljo, poleg tega jo moramo znati uporabljati. Najprej moramo vedeti, kaj defibrilator sploh je in v katerem primeru nam lahko pomaga.

Defibrilator za srce je uporaben v primeru nenadnega srčnega zastoja. Za druge težave ne pride v poštev, tudi če gre za podobne težave s srcem, na primer srčni napad. To pa pomeni, da je treba poznati simptome srčnega zastoja, preden se lotimo uporabe defibrilatorja. Ta znanja spadajo pod splošno razgledanost, organizirana pa so tudi namenska izobraževanja in usposabljanja za rokovanje z defibrilatorjem. Za nameček sodobni defibrilatorji večino dela opravijo kar sami, vključno s prepoznavanjem simptomov, torej ne moremo po pomoti uporabiti naprave na človeku, ki je ne potrebuje. Defibrilator za srce deluje tako, da pošlje v telo električni sunek, ki povrne pravilno bitje srca. Tak vpliv bi bil lahko pri nekaterih drugih težavah usoden, zato je še kako dobrodošlo, da znajo defibrilatorji kar sami razlikovati med simptomi.

Ne morejo pa defibrilatorji sami poravnati svoje cene. Tako je za AED defibrilator cena še vedno na strani kupca, ki je lahko tudi posameznik, večinoma pa gre za občine in druge večje institucije. V nekaterih primerih je za AED defibrilator cena krita iz namenskih sredstev, redko je uporaba defibrilatorja tudi predpisana, a to so izjeme. Večina javno dostopnih defibrilatorjev je rezultat prostovoljnih pobud in zbranih sredstev. Kakšna je torej za AED defibrilator cena? Naprava bo verjetno stala med 1.000 in 2.000 evri, kar že zajema obsežen paket opreme, ne pa tudi namestitve in izobraževanja.

Share