Delovanje klima naprav 

Delovanje klima naprav 

Klimatske naprave delujejo s premikanje toplega zraka iz notranjosti prostora. Premikajo ga ven iz prostora. Hladilni plin vpije toploto v prostoru, kjer se sprosti. 

Klimatske naprave pri delovanju uporabijo kemikalije. Kemikalije se uporabljajo za prenos toplote iz zraka v domu do stika z zunanjim zrakom. Imajo tri glavne dele: kompresor, izparilnik in kondenzator.

Poznamo več vrst klimatskih naprav. Le te so:

  • Klimatska naprava, ki je montirana skozi okno ali steno
  • Centralna klimatska naprava
  • Mobilna ali prenosna klimatska naprava
  • Klimatska naprava s toplotno črpalko.

Klimatske naprave pomagajo uporabniku čistiti zrak v bivalnih prostorih. Le ta je onesnažen in vsebuje škodljive delce. Plesen, bakterije, virusi, pršice, vlaga in razne kemikalije so škodljivi dejavniki, ki škodujejo vsakemu stanovalcu.

Raziskave so pokazale, da je notranji zrak do 5x bolj onesnažen kot zunanji. V zraku, zavesah, prevlekah, tapetah, preprogah in v samih stenah je več kot 1500 bakterij. Ne smemo pa pozabiti, da zrak v bivalnem prostoru onesnažujemo sami.

 

Hibridne toplotne črpalke proizvajajo toploto, ki je potrebna za ogrevanje stanovanjskega objekta in pripravo tople sanitarne vode. 

Hibridne toplotne črpalke omogočajo tudi hlajenje, vendar ne vse. Torej lahko z hibridno toplotno črpalko rešite tudi problem hlajenja prostora v vročem poletnem času.

Iz tehničnega vidika so hibridne toplotne črpalke sestavljene iz treh modulov:

  • Plinski kondenzacijski kotel
  • Električna toplotna črpalka, po navadi tiste, ki delujejo z pomočjo zraka in vode
  • Sistem upravljanja

Ta kombinacija ima prednost in ta je, da je kombinacija lažja in bolj prilagodljiva, kar nudi uporabniku fleksibilno namestitev.

Hibridne toplotne črpalke delujejo tako, da se notranja enota električne toplotne črpalke in kondenzacijski kotel nahajata v enem ohišju. Ne vedno, ampak pogosto. 

Hibridne toplotne črpalke delujejo optimizirano in to obe enoti s strani proizvajalca, tudi to je ena prednost.

So zelo varčne in poceni za vzdrževati, zato se mnoga gospodinjstva odločijo za njih.

 

Share