Dobra zaščita ostrešja

Dobra zaščita ostrešja

Streha je okolju najbolj izpostavljen element na večini stavb, zato je treba poskrbeti za učinkovito zaščito. Ne bomo pa se posvetili le sami strehi – ostrešje je še bolj ranljivo na nekaterih drugih kritičnih točkah, pravzaprav je sama površina strehe večinoma najbolj enostavna za zaščito. Je pa to lahko precej odvisno od konkretne situacije. V vsakem primeru se splača ugotoviti, kakšna zaščita ostrešja se bo najbolje obnesla.

Za neposredno zaščito ostrešja poleg strehe skrbi napušč. Tega je vsekakor pametno izdelati kar se da dobro, res pa je, da je za napušč cena odvisna prav od teh lastnosti in želijo mnogi na ta račun nekaj prihraniti. Pri zaščiti ostrešja se vsekakor da varčevati, a najprej moramo poskrbeti za učinkovito zaščito ne glede na stroške. Nenazadnje pa za napušč cena ni posebej pretirana, sploh če upoštevamo funkcionalnost takšnega elementa. Napušč ščiti ostrešje pred neposrednim vdorom vode, še bolj pomemben pa je seveda za zaščito fasade in drugih izpostavljenih površin, ki jih ogroža vpadni kot dežja, snega, toče in sonca. To pomeni, da je za napušč cena smiselna investicija, ne pa strošek, pri katerem želimo varčevati.

Ko poskrbimo za zunanjost, moramo nekaj pozornosti posvetiti tudi notranjosti. V poštev pride recimo toplotna izolacija podstrešja, če želimo prostore pod streho uporabljati še za kaj drugega kot le skladišče neuporabnih stvari. Toplotna izolacija podstrešja je nujna, če imamo v načrtu adaptacijo mansarde in uporabo stanovanjskih prostorov pod streho, pa tudi sicer je pametno maksimalno izolirati tudi podstrešje – nenazadnje to zagotavlja manjše toplotne izgube in optimalen izkoristek ogrevalnega sistema. Nadalje toplotna izolacija podstrešja ostrešje neposredno ščiti pred nekaterimi neugodnimi dejavniki okolja. Tudi temperaturne spremembe namreč vplivajo na vzdržljivost, odpornost in življenjsko dobo stanovanjskih elementov, slabo zaščiteno ostrešje pa je lahko precej ranljivo. Spet pa je veliko odvisno od same stavbe, čisto možno je, da toplotna izolacija podstrešja res ne bo smiselna.

Share