Domača kinodvorana

Domača kinodvorana

Imate doma prazno sobo in ne veste, kaj bi z njo počeli? Morda bo prostor idealen za oblikovanje domačega kina! Tovrsten multimedijski center se v sodobnih stanovanjih odlično obnese, dvigne kakovost bivanja, zadovoljstvo stanovalcev in odpira nove možnosti družabnega udejstvovanja. Brezpredmetno je navajati številne prednosti takšnega prostora – vse potrebno po povedal občutek, ko ustvari projektor kino izkušnjo kar v domačem okolju.

Za oblikovanje domače kinodvorane ne potrebujemo veliko. Pogosto je največji problem ravno ta, da nimamo ustreznega prostora za kino. Vse ostalo je le vprašanje opreme in namestitve. Potrebovali bomo videoprojektor in platno ter ozvočenje, za predvajanje multimedijskih vsebin pa lahko uporabimo namenski predvajalnik ali kar običajen računalnik. Nadalje pridejo v poštev še nekateri dodatni kosi opreme, recimo tudi pohištvo, a to so že detajli. V prvi vrsti bo treba poskrbeti za prostor in osnovno opremo.

Najbolje je, da za oblikovanje domače kinodvorane namenimo ustrezno oblikovan prostor, ki mora tem potrebam ustrezati z vizualnega in akustičnega vidika. Seveda bo lahko projektor kino učinek ustvaril le na površini zadostnih dimenzij, torej potrebujemo za namestitev platna dovolj prostora, običajno kar celo steno. Ker imamo na voljo različna platna, se je možno uspešno prilagoditi tudi nepravilno oblikovanim prostorom. Poleg tega tudi videoprojektor omogoča nekaj prilagodljivosti glede postavitve, a pozor, pred fiksno namestitvijo se je treba vsekakor prepričati, da vse deluje tako, kot mora. Dimenzije in oblika prostora odločajo tudi o tem, kako enostavne bodo povezave vseh elementov, saj bo treba napeljati kar nekaj kablov.

Če se dobro pripravimo, sama oprema ne bo povzročala toliko težav, predvsem pa bo lahko projektor kino izkušnjo res ponudil v popolnosti. Če na vse mislimo že pravočasno, se izognemo številnim zapletom, dodatnemu delu in stroškom. Treba je upoštevati, da bo treba videoprojektor, ozvočenje in predvajalnik povezati med seboj, vsi elementi pa morajo biti usklajeni tako, da dobro delujejo še preden jih fiksno namestimo ali se lotimo kakšnih zaključnih del, ki nadaljnjih prilagoditev ne bodo več dopuščala.

Share