Enostavna rešitev za učinkovito ogrevanje

Enostavna rešitev za učinkovito ogrevanje

Stanovanje moramo zanesljivo ogrevati, saj lahko le tako ustvarimo prijetno in udobno bivalno okolje. V zimskem času se izkaže, da pridejo v poštev le zmogljivi sistemi, na katere se lahko zanesemo. Seveda pa je ogrevanje tudi znaten strošek, zato se najraje odločamo za učinkovite in varčne sisteme z optimalnim izkoristkom. Tako lahko najdemo idealno rešitev, ki ponuja učinkovito ogrevanje po ugodni ceni.

Največ sreče bo pri iskanju takšnega sistema med sodobnimi napravami, posebej priljubljena izbira je toplotna črpalka, ki lahko odgovori na vse potrebe povprečnih uporabnikov. Čeprav veljajo črpalke za relativno drage, je to le začetni strošek, medtem, ko je ogrevanje na dolgi rok izjemno poceni in hitro pokrije razliko v ceni same opreme. Še posebej to velja za cenovno ugodne izvedbe črpalk, kot je npr. ta črpalka: http://www.knut.si/toplotne-crpalke .

Toplotne črpalke raznih vrst

Toplotna črpalka zrak voda

Enostavno in ugodno ogrevanje ponuja toplotna črpalka zrak voda, ki je najenostavnejša in najcenejša izvedba toplotnih črpalk. Največji plus je nemara ta, da oprema ni posebej kompleksna, enostavno jo lahko namestimo in uporabljamo, posledično tudi ne bo visokih stroškov ali veliko dela. Pravzaprav deluje toplotna črpalka zrak voda na podobnem principu kot klimatske naprave, potrebuje namreč le kompaktno zunanjo enoto za izmenjavo energije z okoljem.

Tako je prav toplotna črpalka zrak voda lahko idealna izbira za tiste, ki iščejo enostavno in ugodno rešitev za učinkovito ogrevanje. Še vedno je to toplotna črpalka, ki zagotavlja zelo zanesljivo ogrevanje, ponuja tudi zadostno zmogljivost za ogrevanje v zimskem času. Na dolgi rok bodo stroški ogrevanja zelo nizki, saj ne bo treba plačevati za porabo energentov, temveč se bomo ogrevali z energijo, ki je brezplačno na voljo v okolju. Kvalitetno toplotno črpalko na sistem zrak – voda, lahko kupite tudi preko spleta: http://www.knut.si/toplotne-crpalke/toplotne-crpalke-zrak-voda .

Seveda pa ima takšna toplotna črpalka tudi nekatere omejitve, predvsem v hladnih in dolgih zimah se bo izkazalo, da je pametno imeti sistem za dogrevanje. Če ne pričakujemo kakšnih ekstremnih zim, s tem ne bo težav, lahko pa se dobro pripravimo tudi na takšne razmere. 

V vsakem primeru se pri izbiri novega ogrevalnega sistema posvetimo tistim dejavnikom, ki imajo dejanski vpliv na izkušnjo pri uporabi. Seveda se osredotočimo na tiste sisteme, ki odgovarjajo našim potrebam. Uporaba toplotne črpalke za sanitarno vodo je seveda smiselna le tam, kjer imamo opravka s sanitarno vodo in morda nimamo potreb po ogrevanju stanovanjskih prostorov. Če bi radi uporabljali toplotno črpalko za poganjanje toplovodnega ogrevalnega sistema, moramo izbrati drugo črpalko, prav tako smo pozorni na črpalke, ki odgovarjajo različnim ogrevalnim sistemom oziroma grelnim telesom. Toplotne črpalke za sanitarno vodo ne bodo mogle pomagati v sistemih, za katere niso namenjene. Poznati moramo torej svoje potrebe in pričakovanja, na podlagi teh pa se lahko izbere najboljša toplotna črpalka. Cena je v veliki meri odvisna prav od teh premislekov, v končni fazi pa se izkaže, da je običajno povsem upravičena.

Toplotne črpalke za sanitarno vodo so praviloma dokaj ugodne, nekaj več denarja pa bo treba odšteti za črpalke, ki so namenjene ogrevanju večjih stanovanj. Seveda stroški niso le tisti, ki jih zahteva sama toplotna črpalka, cena mora vključevati tudi vgradnjo, ki je lahko precej draga, na dolgi rok pa ne pozabimo še na vzdrževanje opreme. Nekaj stroškov bo tudi s porabo električne energije, ki skrbi za delovanje naprave, čeprav je ta znesek v primerjavi z alternativnimi ogrevalnimi sistemi zanemarljiv.

Toplotne črpalke za sanitarno vodo

Toplotne črpalke za sanitarno vodo za delovanje uporabljajo obnovljive vire energije

Toplotne črpalke za sanitarno vodo skrbijo, da je naša sanitarna voda vedno topla. To dosežejo s pomočjo posebnega kompresorja, ki leži znotraj vsake toplotne črpalke. Sanitarna toplotna črpalka je naredila revolucionaren način za ekonomično ogrevanje sanitarne vode.

Toplotne črpalke za sanitarno vodo nas bo stala med 1000 in 2000 evri. Cena toplotne črpalke je odvisna od njene zmogljivosti. Nekatere toplotne črpalke lahko namreč segrejejo več vode kot druge, tiste so navadno cenejše. Ko kupujemo toplotno črpalko za sanitarno vodo moramo prodajalcu vedno povedati, koliko ljudi živi v gospodinjstvu, kjer bo nameščena toplotna črpalka.

Toplotne črpalke za sanitarno vodo nam omogočijo velike prihranke. Zadovoljni uporabniki  poročajo o štirikrat manjših stroških ogrevanja vode, kar je zelo lep uspeh. To je tudi za okolje izredno prijazen način ogrevanja vode, saj zmanjša prisotnost emisij CO« kar za 62 procentov. Strošek nakupa se nam bo tako v roku parih let hitro povrnil in kmalu bomo pozabili, koliko smo morali odšteti za to odlično napravo.

Toplotna črpalka zemlja voda izboljšajo kakovost zraka

Toplotna črpalka zemlja voda so odlične za vsak dom. Prinašajo nam namreč ogromno prednosti, ki jih vsakdo rad izkoristi. Ena izmed odličnih prednosti je tudi ta, da bomo s pomočjo toplotne črpalke dihali bolj čist in bolj kvaliteten zrak. V zimskem času, ko vsi kurijo se ozračje izredno zasiči s škodljivimi emisijami.

Toplotna črpalka zemlja voda pa poskrbi da slabih emisij preprosto ni več. Poleg tega bo naš dom ogrevala le na obnovljive vire energije, kar bo praktično poteka brezplačno. Kamnine in zemlja pod našim domom, namreč oddajajo veliko konstantne toplote, ki jo bo toplotna črpalka pametno izkoristila in pretvorila v toploto za ogrevanje sanitarne vode in vseh prostorov v hiši.

Poleg tega pa toplotna črpalka zemlja voda odlično deluje tudi v hudih zimskih mesecih, ko so temperature ponekod krepko pod ničlo.

Pri toplotnih črpalkah smo zelo pozorni na ceno, saj velja, da je ta oprema precej draga. V primerjavi z alternativnimi ogrevalnimi sistemi so cene še posebej izrazite, saj ne moremo pričakovati posebnih prihrankov. Črpalke so lahko bistveno dražje, recimo v primerjavi z elementi električnih ogrevalnih sistemov, pa tudi z mnogimi pečmi, kotli in drugimi napravami za ogrevanje na drva, pelete, plin ali kurilno olje. A seveda je cena toplotne črpalke le en izmed dejavnikov, ki odločajo o stroških ogrevanja. Upoštevati moramo še nekatere druge stroške, ki vplivajo na to, kako ugodno bo ogrevanje na dolgi rok.

Na dolgi rok imajo toplotne črpalke za ogrevanje cenik, s katerim prekašajo vse alternativne sisteme. Ravno to je namreč glavni adut tovrstne opreme – ponujajo zelo varčno ogrevanje z odličnim izkoristkom, pri tem pa uporabljajo energijo, ki je brezplačno na voljo v okolju. Tako je lahko za toplotne črpalke za ogrevanje cenik na dolgi rok praktično zanemarljiv, saj nimamo stroškov s porabo goriv in drugih virov energije. Nekaj malega bo treba plačati le za električno energijo, ki poganja samo črpalko, dodamo pa lahko še stroške vzdrževanja in servisiranja. Na dolgi rok je cena toplotne črpalke hitro zanemarljiva, sploh če imamo v mislih več deset let ugodnega ogrevanja. Že v nekaj letih se začetna investicija s prihranki v celoti povrne, v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi pa se toplotne črpalke izkažejo za boljšo izbiro. V kakšnih dvajsetih letih delovanja se povrne tudi cena toplotne črpalke, ki zahteva visoke stroške pri vgradnji, to so recimo zmogljive črpalke voda voda. Tako imajo naposled toplotne črpalke za ogrevanje cenik, ki je ugodnejši od vseh drugih ogrevalnih sistemov.

Pri opremljanju svojega doma moramo upoštevati prav dolgoročne stroške, saj s tem dosežemo kar najboljši učinek. Investicija v toplotno črpalko je s tega vidika vsekakor smiselna, saj se začetni stroški hitro poplačajo, nato uživamo v znatnih prihrankih.

 

Share