Enostavno do učinkovite izolacije

Enostavno do učinkovite izolacije

Toplotna in zvočna izolacija v mnogih stavbah predstavljata ključno komponento, ki odloča o kakovosti bivanja v notranjih prostorih. Vsekakor gre za pomemben element, ki mu moramo nameniti dovolj pozornosti. Pravi čas za to je takrat, ko načrtujemo gradnjo ali prenovo, nam pa nekatere enostavne rešitve omogočajo precej nebolečo vgradnjo izolacije tudi v končane prostore. To je še posebej prikladno v primeru, da želimo dodatno izolirati končane prostore ali pa izvajamo preureditev prostorov.

Enostavno izdelavo izolacije omogočajo suhomontažna dela, ki odpravijo mnoge pomanjkljivosti klasične gradnje. Zidana izolacija je bistveno kompleksnejša, v mnogih primerih pa kar neizvedljiva, še posebej v končanih prostorih, ki jih ne moremo enostavno dopolniti z izolirano zidano steno. Ne glede na to, kakšnih projektov se lotevamo, je pametno premisliti o tem, ali morda suhomontažna dela ponujajo privlačnejšo alternativo zahtevnemu zidanju. Izolacija ni nobena izjema, in res se izkaže, da imamo na voljo tako klasično kot suhomontažno izvedbo.

Pogosto se toplotna in zvočna izolacija izdelata kar hkrati, saj so materiali, ki dobro izolirajo toploto, večinoma dobri tudi za izolacijo zvoka, ali pa se uporabi dva različna materiala v isti izolacijski plasti. Vsekakor je takšna rešitev najbolj enostavna in dovolj učinkovita, da bo zadovoljila tudi najzahtevnejše uporabnike. Za nameček nudijo suhomontažna dela na tem področju nadvse enostavno in cenovno ugodno vgradnjo, pravzaprav so na voljo kompletni izolacijski sistemi, ki jih je treba le vgraditi. V prostorih v gradnji je namestitev izolacije mala malica in ne bo prinesla posebnih stroškov, prav tako ne bo veliko dodatnega dela. Pravzaprav se lahko v nekaterih primerih takšnih projektov lotimo tudi sami, seveda pa moramo biti dovolj spretni, sicer bo toplotna in zvočna izolacija pomanjkljiva. Gotovo je bolje delo prepustiti strokovnjakom, nenazadnje bomo z izbiro takšne rešitve tako ali tako privarčevali, splača se torej investirati v kakovostno vgradnjo.

Share