Gorska kolesa veljajo za najbolj vsestranska

Gorska kolesa veljajo za najbolj vsestranska

Izbira pravega kolesa je zelo pomembna za tiste, ki želijo zares uživati v kolesarjenju. Nenazadnje pa je ravno kolo ključnega pomena tudi za vse druge, ki se bodo morda le občasno zapeljali na kak izlet. V vseh teh primerih potrebujemo ustrezno opremo, ki nam bo ponudila kar najboljšo izkušnjo. Če se osredotočimo le na kolesa, potem bomo gotovo želeli dobiti vsestransko vozilo, s katerim se bomo lahko zapeljali do vseh svojih priljubljenih destinacij. Prava izbira za to so gorska kolesa, ki so dobro pripravljena na vsak teren.

To je prava izbira za praktično vsakogar. Odlično se takšna kolesa obnesejo na vseh mogočih površinah, še zdaleč niso namenjena le za zahtevne terene. Nenazadnje se lahko povsem brezskrbno zapeljemo tudi na cesto, kjer bo izkušnja sicer drugačna kot pri uporabi cestnega kolesa, a vseeno ne bomo naleteli na kakšne velike omejitve. Tako so gorska kolesa priljubljena izbira med različnimi profili kolesarjev, sploh če se posvetimo še nekaterim posebnim modelom, ki so nam tu na voljo.

Gorska kolesa se delijo na več kategorij

Pravzaprav je gorsko kolo precej neposrečen izraz, ki nam ne pove veliko. Ta kolesa so namreč uporabna povsod, dejansko se le redko uporabljajo na kakšnih gorskih brezpotjih. Z veseljem jih uporabljajo tudi kolesarji, ki vidijo gore le nekje v daljavi, namesto gorskih klancev osvajajo bližnje destinacije, do katerih se je treba zapeljati po makadamu. Tako so gorska kolesa dejansko večnamenska, najdemo pa tudi nekatere posebne izvedbe.

Med gorska kolesa se pogosto uvrščajo tudi kolesa za downhill spuste. Za takšne aktivnosti potrebujemo posebej prilagojeno opremo, ki je dobro pripravljena na večje obremenitve. Zato so downhill kolesa praviloma uvrščena v posebno kategorijo, navdušenci nad adrenalinskimi spusti bodo zelo skrbno izbrali pravo kolo zase. Tudi z običajnim gorskim kolesom se lahko brezskrbno spustimo po kakšnem klancu, a pravi downhill postavlja še mnoge druge ovire, za kar je bolje uporabiti prilagojeno kolo.

Ob downhill kolesa postavljamo še nekatere druge izvedbe, ki so sorodne običajnim gorskim kolesom. Priljubljena so recimo tako imenovana gravel kolesa, ki so križanec med gorskimi in cestnimi kolesi. Primerna so za razgibano vožnjo po vseh terenih, ne da bi morali zato žrtvovati vse prednosti, ki jih imajo cestna kolesa na urejenih površinah. Nenazadnje se tudi gorska kolesa pogosto uporabljajo za vožnjo po cesti, do kakšnih bolj divjih destinacij nas najprej vodi nekaj kilometrov asfalta, šele nato se podamo na druge površine. Zato so gravel kolesa bolj primerna za marsikoga, ki se ne želi omejevati pri vožnji po raznolikih površinah.

Gorska kolesa uporabimo za izlete do kakšnih težje dostopnih destinacij

Včasih se med gorska kolesa uvrščajo še treking kolesa, ta so namenjena kakšnim daljšim odpravam, ki prav tako vodijo tudi po neurejenih površinah. A s tem pridemo že do drugačne klasifikacije, kot gorsko kolo lahko okličemo praktično vsako kolo, ki ni cestno. Raje se posvetimo drugim značilnostim, ki jih imajo takšna kolesa.

Izberemo lahko gorska kolesa na električni pogon

Če želimo imeti res vsestransko kolo, ki nam bo ponudilo najboljšo izkušnjo na vsaki poti, potem se bomo verjetno odločili kar za električno kolo. Električna kolesa namreč močno razširijo nabor možnosti, ki jih imamo pri izvedbi kolesarskega izleta. Podamo se lahko tudi na daljše poti, premagamo kakšne večje klance in si nasploh polepšamo izkušnjo. Brez skrbi, še vedno bo treba pridno obračati pedale, tako da so tudi za rekreacijo in trening taka kolesa povsem primerna. Olajšamo si le tiste napore, ki niso potrebni na poti do končnega cilja. 

Električna kolesa najdemo v različnih izvedbah, ki se dobro prilagajajo različnim potrebam in željam kupcev. Pričakujemo lahko, da bomo dobili zanesljiv in praktičen električni pogon, ki pomaga pri obračanju pedalov. Poleg tega so to pogosto precej dovršena gorska kolesa, ki se odlično znajdejo na razgibanem terenu in ponujajo prav vse, kar imajo tudi običajna kolesa brez električnega pogona. Z izbiro takšnega kolesa smo odlično pripravljeni na nepozabne kolesarske dogodivščine, potrebujemo le še nekaj nujne opreme.

Dodatna oprema za gorska kolesa

Zelo pomembno je, da imamo pri aktivnostih na zahtevnem terenu dobro opremo. Tu recimo izstopajo downhill čelade, ki so seveda nujna oprema, če se lotevamo kakšnih vrtoglavih spustov po razgibani progi v naravi. Kaj hitro se lahko zgodi, da se znajdemo na tleh, morda pa bo še večje tveganje, da z glavo udarimo v kakšno vejo ali drugo oviro. V vseh teh primerih so downhill čelade naravnost kritične, saj dobro zaščitijo glavo pred udarci.

Če imamo ustrezno opremo, postanejo gorska kolesa zelo zanimiva za mnoge aktivnosti

Tudi za druga kolesa imamo seveda čelade in drugo zaščitno opremo, pa tudi mnoge dodatke, ki jih ponujajo kolesarske trgovine. Našli bomo zelo širok nabor opreme, ki dopolnjuje gorska kolesa. Ker takšna kolesa pogosto uporabljamo za daljše izlete, imamo na voljo celo vrsto uporabnih dodatkov, kot so torbice, nosilci za bidon, kompleti prve pomoči in nujnega orodja, seveda tudi kolesarski računalniki, nahrbtniki, očala in oblačila. Gotovo pa bomo lahko za gorska kolesa dobili tudi nadomestne dele in nadgradnje, recimo kovinske pedale.

Share