Izdelava nalepk za vse potrebe

Izdelava nalepk za vse potrebe

Nalepke so zelo vsestranske, uporabimo jih lahko za označevanje in informiranje, promocijo, dekoracijo in druge namene. Še posebej pomembna je izdelava nalepk v poslovnem svetu, kjer potrebujemo kakovostne in dobro prilagojene tiskovine glede na specifične potrebe projekta. Ker so si ti izdelki med seboj lahko zelo različni, o končnem učinku pa odločajo tudi detajli, zahteva tisk nalepk dovolj pozornosti, predvsem pa izkušenega profesionalnega tiskarja.

Res je, da je možno tiskanje nalepk tudi na povsem običajnem tiskalniku, a od tega ne moremo pričakovati posebej dobrega učinka. Zelo smo omejeni pri tiskanju poljubno oblikovanih nalepk, nimamo visoko kakovostnih fotografskih barv, tudi tiskalnik verjetno ni najbolje pripravljen na izris podrobnosti motiva v visoki ločljivosti. Pri večjih nakladah in kakšnih posebnih oblikah pa je izdelava nalepk z domačim tiskalnikom v vsakem primeru nemogoča in se še bolj izkaže potreba po profesionalnem izvajalcu, ki bo to delo odlično opravil.

Izdelava nalepk odpira izjemno širok nabor možnosti za izdelavo atraktivnega materiala

Na srečo je izdelava nalepk v ponudbi praktično vsake večje tiskarne, ki se osredotoča na poslovne in promocijske tiskovine. Pogosto na enem mestu najdemo širok nabor storitev oziroma tiskovin, ki jih lahko naročimo. Na voljo bo recimo tudi tisk fotografij, plakatov, letakov, vizitk in podobnih tiskovin, sploh pri prilagodljivih tiskarjih, ki imajo ustrezno opremo in nudijo več tehnik tiska. Za tisk fotografij recimo potrebujemo zmogljiv tiskalnik z odlično barvno reprodukcijo in visoko ločljivostjo, medtem ko se za tiskanje promocijskega materiala v večjih nakladah uporablja ofsetni tisk na drugačnih napravah. Vse to moramo upoštevati pri iskanju ponudnika za tisk nalepk, čeprav bo dober izvajalec sam prevzel odgovornost za pripravo motivov na tisk, odločil bo tudi o pravih tehnikah in rešitvah za določen projekt.

Izdelava nalepk različnih vrst

Poznamo nalepke različnih vrst. Takoj nam pridejo na misel dekorativne nalepke, ki jih otroci radi lepijo po svojih zvezkih, gotovo pa kakšna sličica zaide tudi na domači hladilnik ali kam drugam. Dekorativne nalepke so na voljo v mnogih izvedbah, pravzaprav jih lahko poljubno oblikujemo in izdelujemo po naročilu. Posebej to velja za kakšne večje projekte, kot je izdelava nalepk za stensko dekoracijo. Takšni izdelki so lahko zelo posrečeni, predvsem pa praktični in enostavni za namestitev na pravo mesto.

Nekatere nalepke so zelo uporabne. To so nalepke za označevanje, ki jih spet najdemo že na otroških šolskih potrebščinah, kjer na nalepko napišemo ime otroka ali označimo vsebino kakšnega zvezka. A še bolj značilne so nalepke in etikete v industriji in proizvodni dejavnosti. Prav izdelava nalepk namreč pripravlja etikete za označevanje izdelkov z nujnimi informacijami in atraktivnimi motivi. Nalepke se nameščajo na vse mogoče izdelke, včasih gre za večji del embalaže, včasih le za kakšno posamezno oznako. Poseben primer so etikete, ki jih lepimo na steklenice ali drugo zahtevnejšo embalažo, v tem primeru mora biti izdelava nalepk vsekakor zelo kakovostna, poskrbeti pa moramo tudi za zanesljivo namestitev.

Nadalje se nalepke s pridom uporabljajo pri izvedbi promocijskih kampanj, bodisi za širjenje promocijskih sporočil in motivov v javnosti bodisi kot drobno darilce strankam, ki bodo nalepke uporabile za podoben namen. Te nalepke so pogosto zelo domiselno oblikovane in opremljene z atraktivnimi motivi. Temu primeren mora biti tudi tisk nalepk, sploh če vključuje izrez nepravilnih oblik. Pri dobrih tiskarjih dobimo zelo posrečene izvedbe takšnih nalepk.

Izdelava nalepk z različnimi tehnikami

V praksi pri tisku oziroma izdelavi nalepk ni velikih razlik, ne glede na to, kakšen je končni namen izdelka. Uporabljajo se tiste tehnike, ki odgovarjajo zahtevam posameznega projekta. Zelo posrečen je lahko digitalni tisk, ki omogoča pripravo atraktivnih in zelo razločnih motivov, posebna prednost pa je v tem, da lahko motiv sproti prilagajamo in enostavno spreminjamo tudi med tiskanjem. Tako se ta tehnika uporablja za etikete in nalepke, ki vsebujejo spremenljive podatke, recimo datume, črtne kode, serijske številke …

Izdelava nalepk ima velik pomen tudi v proizvodnji, industriji in logistiki

Nalepke z istim motivom v večji nakladi se običajno tiskajo z ofsetnim tiskom. Ta tehnika je zelo ugodna za večje projekte, kar je glavna prednost, kljub ugodni ceni pa je končni izdelek zelo prepričljiv. Ofsetni tisk lahko izkoristimo tudi za pripravo posebnih nalepk, recimo za tiskanje na PVC ali vodoodporne materiale.

Izdelava nalepk v profesionalni tiskarni

V vsakem primeru je pametno izdelavo nalepk naročiti pri profesionalnem tiskarju, ki lahko s svojimi izkušnjami in strokovnimi kompetencami ponudi prave rešitve glede na zahteve projekta. Najbolj očitno je to pri pripravi nalepk in etiket za proizvodnjo, saj si pri teh ne smemo privoščiti kompromisa. V tem primeru mora biti izdelava nalepk zelo natančna, motivi pa atraktivni in razločni.

Dober tiskar lahko naredi veliko razliko pri celotni izkušnji in seveda pri kakovosti končnih izdelkov. Že v izhodišču bo izdelava nalepk veliko bolj enostavna. Izkušen tiskar namreč pomaga pri načrtovanju najboljših rešitev, lahko prevzame tudi oblikovanje motiva in pripravo na tisk. Poleg tega so izvajalci prilagodljivi in odzivni, v končni fazi ponudijo prav takšne nalepke, kot jih želimo in potrebujemo. Piko na i dodajo še ugodne možnosti hitre dostave in prilagodljivi načini plačila za večje projekte.

S tega vidika je lahko zelo zahtevno fotokopiranje. Ljubljana sicer ponuja več opcij za uspešno fotokopiranje, moramo pa izbrati pravega ponudnika, če želimo pričakovati dobro odzivnost. Pogosto se namreč z delom zelo mudi. Včasih sploh ne vemo, da bomo potrebovali fotokopiranje, Ljubljana pa z različnimi ponudniki nudi različne storitve in ne moremo biti vedno prepričani, da bo možno projekt izvesti v omejenem časovnem roku. Pametno je torej takšne potrebe že vnaprej predvideti in izbrati tiskarja, ki se bo pri takšnem delu dobro obnesel. Na srečo imamo dobre izbire med strokovnjaki za fotokopiranje, Ljubljana ima dobro ponudbo in gotovo bo moč najti pravo rešitev.

Včasih se zelo mudi tudi s kakšnimi drugimi tiskovinami, predvsem tistimi, ki jih potrebujemo za kakšne poslovne ali promocijske namene. Če se odpravljamo na kakšno poslovno srečanje, potem potrebujemo vizitke.

Seveda se pogosto v zadnjem trenutku spomnimo, da teh nimamo, tako da jih bo treba hitro natisniti. V tem primeru pride odzivnost tiskarja še kako do izraza – dobri tiskarji lahko v kratkem roku pripravijo kakovostne vizitke in s tem rešijo tudi kakšne kočljive situacije. Seveda pa se na to ne gre zanašati, prav tako ni lepo preizkušati vseh zmogljivosti tiskarja, ki bi si verjetno rad privoščil nekaj več časa za pripravo teh tiskovin. Vsi ponujajo hitro izdelavo, a le redki se dobro obnesejo takrat, ko je treba v res kratkem roku natisniti kakšne zahtevne tiskovine. Pa tudi za čisto osnovne vizitke je lahko premalo časa, če imamo na voljo le kak dan ali dva, čeprav je pri hitrem tiskarju možno tudi to.

Naročanje tiskovin olajša spletna tiskarna

Dandanes nimamo vedno časa, da bi obiskali pravo tiskarno v primeru, da potrebujemo neko storitev tiskanja, oziroma se gre za neko naročilo, ki je za tiskarno precej rutinsko in nima smisla, da bi jemali dragocen čas zaposlenim. Zaradi tega se je uvedla pri nekaterih tiskarnah tako imenovana spletna tiskarna, kjer lahko preko obrazcev, slikovnega gradiva in podrobnejših povpraševanj naročimo neko storitev na daljavo. Take storitve vključujejo na primer oblikovanje vizitk, kuvert, dopisnega papirja, deklaracij in podobnih zelo standardiziranih proizvodov, lahko pa se seveda odločite tudi, da bo spletna tiskarna poskrbela za letake ali knjižice, vendar je to veliko bolje urejati s pomočjo osebnega obiska tiskarne.

Četudi je spletna tiskarna odlična bližnjica za vse, ki nimajo prav veliko časa, da bi se ukvarjali z manjšimi opravki, je vseeno bolje, da se za prvo naročilo zmenite direktno v pisarni tiskarne in mogoče kasnejše naročanje poteka tako, da se uporabi spletna tiskarna, ali pa se za to odločite samo v primeru zares standardnih tiskovin.

Če se odločate za tisk letakov se priporoča osebna prisotnost

Ne glede na to kakšna vrsta letakov to je, je najbolje da se za vse, kar ima reklamno vrednost ali se gre za nekaj, v čemer je tudi veliko digitalnega grafičnega oblikovanja, oglasite v pristojni pisarni in tisk letakov ni tu na žalost nobena izjema, razen če se gre za, kot smo prej omenili, ponavljajoče se naročilo ali če se gre za serijski tisk z minimalnimi spremembami v tisku, kot je recimo v tekstu.

Na ta način lahko zagotovimo, da je tisk letakov točno tak, kot si želimo, prav tako pa na ta način lahko odgovorno poskrbimo za kvalitetno izvajanje storitve. Moramo se zavedati, da je del službe to, da nam v tiskarni pomagajo s podrobnostmi, ki bi jih lahko zgrešili, vendar je tisk letakov lahko precej drag.

Manjše tiskovine so lahko zahtevnejše za tisk

Morda bi si mislili, da so med največjimi izzivi za profesionalne tiskarje tiste tiskovine, ki se razprostirajo na večji površini, a to ni vedno res. Res je sicer, da so lahko veliki plakati in predvsem večji reklamni panoji pogosto zelo zahtevni za izdelavo, a prav tako prinašajo svoje izzive manjše tiskovine, tudi tiste, ki bi jih morda šteli pod nezahtevne.

Zahteven je lahko že tisk na kuverte, čeprav gre za manjši format in običajen papir. Če imamo opravka s standardnimi formati in enostavnimi motivi ter obvladljivimi nakladami, potem ne gre pričakovati kakšnih velikih težav. Pogosto pa tisk na kuverte vključuje tudi kakšno presenečenje, recimo neobičajno oblikovane kuverte v nepredvidljivih velikostih, posebne zahteve glede pozicioniranja motiva, pa tudi sam motiv je lahko zahteven za tisk. Na manjši površini pridejo vsi detajli še toliko bolj do izraza in morajo biti vedno povsem razločni, zato tudi tisk na kuverte zahteva profesionalno izvedbo. Pri večjih nakladah brez vrhunske opreme in izkušenega izvajalca gotovo ne bo šlo.

Med manjšimi tiskovinami najdemo tudi takšne, ki prinašajo še nekatere dodatne izzive. To je lahko recimo tisk nalepk, pri katerem imamo opravka z zelo nepredvidljivimi zahtevami. Nalepke so privlačne prav zato, ker si lahko zamislimo različne oblike, poljubne velikosti, živahne barvne motive, poleg tega bi jih radi lepili na vse mogoče materiale. Z vidika tiskarja je to lahko prava nočna mora, saj je treba za vsako kombinacijo lastnosti najti optimalno rešitev za tisk nalepk. Na srečo je možno večino potreb pokriti s tehnikami, ki se redno uporabljajo v vseh profesionalnih tiskarnah, a vseeno delo ni vedno enostavno. Poleg tega imamo spet opravka z velikimi nakladami, še posebej pri manjših nalepkah, kar je že samo po sebi svojevrsten izziv. Za kakovosten tisk nalepk je treba najti tiskarno, ki lahko zagotovi odličen končni rezultat.

 

Share