Izolacija

Izolacijo lahko delimo na več vrst: hidroizolacija, zvočna izolacija, izolacija ljudi,…

Hidroizolacija

Cilj hidroizolacije je, da preprečimo nastanek vlage v objektu, nepremičnini, hiši, stanovanju,… To je postopek, pri katerem naredimo objekt vodoodporen. Največkrat boste zasledili izraz hidroizolacija strehe, saj se ta vrsta hidroizolacije največkrat uporablja.

včasih so za hidroizolacijo uporabljali katran, danes pa uporabljajo za to namenjeno tesnilno maso, ki jo uporabljamo tudi pri pakiranju določenih izdelkov, na primer sokovov.

Tako kot večino storitev, lahko tudi hidroizolacijo razdelimo glede na njen namen: bitumenska hidroizolacija, tekoča, balkonska in pa hidroizolacija v kleti.

Zvočna izolacija

Izolacijo, kjer želimo zmanjšati jakost zvočnih valov imenujemo zvočna izolacija. Nekaj od pristopov, ki obstajajo, lahko naredimo kar sami.

Lahko se oddaljimo od vira, iz katerega prihaja zvok. Lahko uporabimo protihrupne snovi, ki absorbirajo zvočne valove – na primer protihrupne ograje ob avtocesti. Uporabimo pa lahko tudi protihrupne zvočne generatorje.

Ko načrtujete akustiko v prostoru, morate biti pozorni predvsem na izboljšavo zvoka v prostoru in zmanjšanje izhoda zvoka iz prostora.

Zvočno izolacijo lahko uporabimo za zmanjšanje zvočnih valov.

Share