Izzivi pri izolaciji hiše

Izzivi pri izolaciji hiše

Toplotna izolacija hiše je nujna, če želimo zagotoviti prijetno okolje v stanovanjskih prostorih. Pri tem pa se skorajda neizogibno pojavijo nekateri izzivi, na katere se je pametno pravočasno pripraviti in se jim morda kar vnaprej izogniti. Predvsem je treba pomisliti na to, katere prostore je treba najbolje zaščititi pred uhajanjem toplote in vdiranjem mraza.

Toplotna izolacija mansarde

Vsekakor pride v poštev izolacija podstrešnih prostorov, ki so med najbolj izpostavljenimi in ranljivimi. Še posebej, če te prostore uporabljamo tudi za bivanje. Pravzaprav je pravi trenutek za ureditev izolacije takrat, ko se pripravljamo na adaptacijo ali prenovo mansarde. Velja namreč, da je takšne gradbene projekte najbolj enostavno opraviti takrat, ko so prostori prazni in smo že tako ali tako sredi drugih opravil. Takrat bo toplotna izolacija mansarde najbolj enostavna, saj ne bo treba prazniti prostorov ali posebej čistiti po koncu.

Poseben izziv pa predstavljajo podstrešni prostori s tega vidika, da zahtevajo dobro toplotno izolacijo. Streha je zelo izpostavljena okolju, poleg tega ima veliko površino. Če k temu dodamo še neravno spodnjo stran, nosilne elemente in druge ovire, postane izdelava izolacije kar zahteven projekt že z vidika namestitve izolacijskih plasti. Poleg tega mora toplotna izolacija mansarde vključevati še izolacijo sten in tal.

Seveda podstrešni prostori niso edini, ki postavljajo izziv pri izolaciji. Skoraj v vsakem primeru bo toplotna izolacija hiše dokaj zahtevna, če se je ne lotimo pravočasno, torej pri načrtovanju oziroma gradnji stavbe. Pomislimo na primer na izolacijo temeljev, ki jo je nemogoče opraviti naknadno, enako velja za nekatere druge elemente, ki povzročijo velike nevšečnosti, če zamudimo pravi trenutek. Da bo toplotna izolacija hiše kar najbolj učinkovita, uspešna in tudi enostavna, se moramo na to dobro pripraviti. Z dobrim načrtom lahko preskočimo mnoge izzive, v končni fazi pa se izkaže, da tudi na videz večji gradbeni projekti niso tako zahtevni.