Kako izboljšati videz vašega doma?

Kako izboljšati videz vašega doma?

Občutek, ko se pripeljemo pred našo dvoriščno ograjo in se tako vsakič znova spomnimo, kaj nas za njimi čaka, mora biti preprosto pomirjujoč in nas navdati z veseljem ter hvaležnostjo. Saj smo vendar doma – tam, kjer se počutimo najbolj udobno in se lahko izrazimo do popolnosti. 

In čeprav videz našega doma redno negujemo, nas morda vsake toliko zagrabi, da ga malce popestrimo, obnovimo in še polepšamo. To pa lahko storimo že z nekaj preprostimi triki in kreativnim pristopom! 

Morda obnovimo fasado, zamenjamo balkonsko ali dvoriščno ograjo, si omislimo novo zasaditev vrta … možnosti je veliko. Pa poglejmo nekatere izmed njih!

Nova dvoriščna ograja – ker prvi vtis šteje

Dvoriščna ograja in vrata dajejo tisti prvi vtis, ki ga vaš dom naredi na obiskovalce. Zato pri ograji ne gre samo za funkcionalnost, temveč tudi za estetiko

Obstoječo lahko nadomestite s čudovito novo alu ograjo, ki je v zadnjih letih pravi hit med lastniki hiš. Alu ograje so izjemno priljubljene zaradi svoje dolge življenjske dobe, minimalnega vzdrževanja in odpornosti na vremenske razmere. So tudi estetsko privlačne in na voljo v širokem spektru stilov. 

alu-dvoriscna-ograja

Dizajn 

Vrsta dizajna, ki jo izberete za svojo alu ograjo, lahko vašemu domu doda tisti osebni pečat. Možnosti so skoraj neskončne – lahko se odločite za klasičen slog s preprostimi linijami ali za bolj zapleten dizajn z različnimi vzorci.

Barva

Siva ali črna ograja je elegantna in diskretna, medtem ko bela ali svetlejša barva doda svež in vabljiv videz. Možnosti barvanja alu ograj omogočajo širok razpon prilagoditev, ki ustrezajo vašim željam.

Ne pozabite pa tudi na dvoriščna vrata (pomemben del dvoriščne ograje), ki morajo biti enako privlačna kot sama ograja. Naj bodo to dvojna ali drsna vrata – izberite tista, ki se najbolje ujemajo z vašim slogom in potrebami.

Nova zunanja preobleka

Fasada hiše je njen obraz in prvo, kar opazimo, ko se pripeljemo skozi dvoriščna vrata. Vendar pa fasada ni pomembna le z estetskega vidika – ima tudi praktične funkcije, saj zgradbo ščiti pred raznimi vplivi okolja (veter, dež in sonce).

Če je vaša fasada zastarela ali poškodovana, je čas za prenovo. Izbira materiala za novo fasado je odvisna od mnogih dejavnikov, vključno z vašim osebnim okusom, podnebnimi razmerami v vašem območju in proračunom. 

Ko govorimo o barvi fasade, so na voljo številne možnosti. Lahko se odločite za vedno moderno in klasično belo ali pa za izstopajoč učinek izberete bolj drzne barve – modro, rumeno ali zeleno. Če pa želite nekaj še bolj edinstvenega, se lahko odločite za večbarvno fasado. 

Obnova fasade je tudi priložnost za dodajanje novih arhitekturnih elementov, kot so denimo reliefi, okenske obrobe ali balkonske ograje, ki lahko vašemu domu dodajo novo eleganco in značaj. 

Nova balkonska ograja – za še lepši razgled

Ko govorimo o izboljšavi videza našega doma, ne smemo zanemariti pomena balkonskih ograj. Namreč balkon, okrašen z elegantno ograjo, lahko postane izstopajoča značilnost vašega doma, hkrati pa ponuja tudi čudovit prostor za sprostitev.

Pri izbiri balkonske ograje je pomembno upoštevati predvsem dva faktorja:

  • videz
  • varnost

Oba dejavnika odlično izpolnjujejo čudovite alu ograje, ki združujejo estetiko in trpežnost. Na voljo so v različnih dizajnih, kar vam omogoča, da izberete tistega, ki najbolje ustreza arhitekturi in osebnemu slogu vašega doma. 

balkonska-ograja-alu-hit

Alu balkonska ograja bo tudi izjemno odporna na vremenske razmere, kar pomeni, da bo vaš balkon tudi po več letih še vedno izgledal sveže in privlačno.

Dodaten bonus je, da lahko z ujemajočo se balkonsko in dvoriščno ograjo ustvarite čudovit enoten videz vašega doma. In skupaj z drugimi izboljšavami bo vaš dom postal preprosto središče pozornosti v vaši soseski – zasijal bo v povsem novi luči!

Ambientalna zunanja osvetlitev

In ko smo ravno omenili luč – nikar ne zanemarite pomena premišljene osvetlitve vašega doma, saj pravilno nameščene in premišljeno izbrane luči lahko ustvarijo magično atmosfero, ki bo celotnemu izgledu dodala pravo piko na i. 

Z uporabo različnih vrst osvetlitev lahko poudarite ključne arhitekturne elemente vašega doma – namestite jih lahko na ali ob dvoriščno ograjo, na vrtu, terasi, ob vhodu ali ob tlakovanih potkah okoli hiše.

Kombinacija funkcionalnih in dekorativnih luči lahko vašemu domu da povsem nov, edinstven videz, ki bo vašemu zunanjemu prostoru dodal posebno toplino. 

Vaša nova zelena oaza 

Rastline in cvetje okoli hiše domu dajo pridih življenja, barv, svežine in miru. Ne glede na velikost vašega vrta ali dvorišča, lahko s pravilno izbiro in postavitvijo rastlin ustvarite zeleno oazo, ki bo poudarila lepoto vašega doma.

Klasične gredice z različnimi vrstami cvetja lahko ustvarijo pisano paleto, ki bo prava paša za oči tako za vas kot tudi vse vaše goste. Drevesa vam bodo nudila senco in zasebnost, grmovnice pa vam lahko služijo kot naravne ograje. 

Plezalke, ki se ovijajo okoli vaše dvoriščne ali balkonske ograje, pa bodo poskrbele za pravi romantični videz.

ureditev-cvetlicnega-vrta-zelena-oaza

Prenova zunanjega videza vašega doma ni nujno zapleten ali drag proces. Z nekaj domiselnimi posegi in pravo izbiro elementov, kot sta denimo nova dvoriščna ali balkonska ograja, lahko vaš dom spremenite v pravo oazo, ki bo privabljala občudujoče poglede. Naj bo vaš dom odsev vašega osebnega stila in dobrega okusa. Zdaj pa – kar pogumno in naj se preobrazba prične!

Share