Kdaj se lahko odločimo za gotov parket?

Kdaj se lahko odločimo za gotov parket?

Gotovi parket je izjemno primeren za prostore, ki jih ogrevamo na talno gretje. Razlog za to je ta, da je gotovi parket narejen iz dveh slojev, kar pomeni, da ne deluje tako izolativno, kot na primer masivni pod, temveč prepušča toploti, da prehaja iz talnega gretja do segrevanja sobe, kjer se pod nahaja. Gotov parket je eden izmed najlažjih parketov za polaganje, saj je zelo jasno, da je vse, kar moramo narediti to, da stran iz vezanega lesa, po navadi iz breze ali drugega cenejšega lesa nalepimo na pravilno pripravljen pod.

Kadar se ukvarjamo s podom kot je na primer gotov parket je res najbolje, da za namestitev najamemo profesionalce, ki vedo, kako se tak pod obnaša pod različnimi pogoji in da lahko gotov parket čim hitreje a čim bolj natančno položijo in tako pripomorejo k njegovi dolgi življenjski dobi.

Ko smo že pri dolgi življenjski dobi… kaj pa klasični parket?

Najbolj se na dolgi rok zagotovo obnese klasični parket, saj ima to neverjetno lastnost, da ga lahko vedno znova in znova obnavljamo in ohranjamo videz, ki ga je imel takrat, ko smo ga prvič vgradili v nek prostor. Seveda moramo biti previdni in se ne preveč zanašati na brušenje, saj lahko s tem precej zmanjšamo les, ko se približujemo nekaj desetletjem, zato se priporoča, da se za klasični parket skrbi z rednim oljenjem in samo občasnim brušenjem, da lahko zares čim dalj obdržimo parket v originalnem stanju. Kvaliteten klasični parket, ki je pravilno vzdrževan lahko zdrži kar nekaj časa in tudi govorimo dobesedno o stoletjih, se pravi da se več generacijam ne bo treba ukvarjati s tem, ali je pod potreben menjave ali ne. Dobra skrb in redno vzdrževanje bodo poskrbeli, da bo isti pod kraljeval leta in leta.

Share