Kupovanje avtomobilskih pnevmatik

Kupovanje avtomobilskih pnevmatik

Avtomobilske pnevmatike običajno menjamo dvakrat letno. Čeprav to ne pomeni, da moramo dvakrat na leto kupiti nov komplet pnevmatik, pa bo to gotovo treba storiti vsaj občasno. Kdaj je treba kupiti nove gume in katere gume izbrati?

Prvi del vprašanja je hkrati enostaven in zapleten. Nove gume je treba kupiti takrat, ko se stare preveč obrabijo ali drugače poškodujejo in niso več kos svojemu delu. Tako zimske kot letne pnevmatike imajo svoj profil, ki odloča o voznih lastnostih gum in posledično vozila – ko se profil obrabi, vodljivost avtomobila ni več enaka in vožnja postane nevarna, še posebej v zahtevnih razmerah. Težko pa je oceniti, kdaj je guma preveč obrabljena – že na pogled lahko ocenimo, kako obrabljen je profil, lahko pa to tudi izmerimo. Letne pnevmatike so v tem oziru nekoliko prizanesljivejše od zimskih, pri katerih mora profil ustrezati strogim zakonskim predpisom. Res pa je, da so letne pnevmatike na vročem in suhem asfaltu ter pri pogostejši, hitrejši in zahtevnejši vožnji izpostavljene večjim obremenitvam. Poleg tega jih uporabljamo v večjem delu leta, medtem ko je zima precej kratka, v tem delu leta tudi redkeje in pazljiveje vozimo, torej so gume manj obremenjene.

Še več preglavic lahko povzroča izbira gum. Včasih se odločamo kar na podlagi cene, sploh če velja za letne ali zimske gume akcija. Predvsem je za zimske gume akcija pogosta v jesenskem času, ko je največ povpraševanja pred zakonsko določenim rokom za menjavo. Seveda pa velja opozoriti, da tako za letne kot za zimske gume akcija lahko predstavlja past – če cena odraža kvaliteto izdelka, je bolje pobrskati po višjem cenovnem razredu. Pri kupovanju avtomobilskih pnevmatik lahko pomagajo mnenja uporabnikov in rezultati testov, težko pa se zanesemo na zagotovila proizvajalcev in prodajalcev, ki imajo svoje interese. Najbolj zanesljivi so neodvisni testi, pri katerih lahko neposredno primerjamo lastnosti večjega števila modelov gum.

Share