Manjše tiskovine so lahko zahtevnejše za tisk

Manjše tiskovine so lahko zahtevnejše za tisk

Morda bi si mislili, da so med največjimi izzivi za profesionalne tiskarje tiste tiskovine, ki se razprostirajo na večji površini, a to ni vedno res. Res je sicer, da so lahko veliki plakati in predvsem večji reklamni panoji pogosto zelo zahtevni za izdelavo, a prav tako prinašajo svoje izzive manjše tiskovine, tudi tiste, ki bi jih morda šteli pod nezahtevne. 

Zahteven je lahko že tisk na kuverte, čeprav gre za manjši format in običajen papir. Če imamo opravka s standardnimi formati in enostavnimi motivi ter obvladljivimi nakladami, potem ne gre pričakovati kakšnih velikih težav. Pogosto pa tisk na kuverte vključuje tudi kakšno presenečenje, recimo neobičajno oblikovane kuverte v nepredvidljivih velikostih, posebne zahteve glede pozicioniranja motiva, pa tudi sam motiv je lahko zahteven za tisk. Na manjši površini pridejo vsi detajli še toliko bolj do izraza in morajo biti vedno povsem razločni, zato tudi tisk na kuverte zahteva profesionalno izvedbo. Pri večjih nakladah brez vrhunske opreme in izkušenega izvajalca gotovo ne bo šlo.

Med manjšimi tiskovinami najdemo tudi takšne, ki prinašajo še nekatere dodatne izzive. To je lahko recimo tisk nalepk, pri katerem imamo opravka z zelo nepredvidljivimi zahtevami. Nalepke so privlačne prav zato, ker si lahko zamislimo različne oblike, poljubne velikosti, živahne barvne motive, poleg tega bi jih radi lepili na vse mogoče materiale. Z vidika tiskarja je to lahko prava nočna mora, saj je treba za vsako kombinacijo lastnosti najti optimalno rešitev za tisk nalepk. Na srečo je možno večino potreb pokriti s tehnikami, ki se redno uporabljajo v vseh profesionalnih tiskarnah, a vseeno delo ni vedno enostavno. Poleg tega imamo spet opravka z velikimi nakladami, še posebej pri manjših nalepkah, kar je že samo po sebi svojevrsten izziv. Za kakovosten tisk nalepk je treba najti tiskarno, ki lahko zagotovi odličen končni rezultat.

Share