Materiali za izdelavo pvc oken

Materiali za izdelavo pvc oken

Okna so izdelek, ki se nahaja praktično v vsaki stavbi. Danes veljajo pvc okna za sinonim kakovostnih okenskih rešitev. Veliko se jih oglašuje v vseh medijih, tako da so postala zares prepoznavni del sodobnih hiš in drugih stanovanjskih objektov.

Sodobna pvc okna se izdeluje z različnimi postopki proizvodnje. Najprej lahko ločimo osnovne surovine za pvc okna na tri dele. Jeklo, iz katerega sta narejena nosilna okvirja za obrobni in krilni del okna, pvc kot plastična masa za zunanji del okvirjev ter mineralno steklo v več plasteh za samo zasteklitev izdelka.

Jekleni okvirji za pvc okna svojo pot začnejo v fužini za izdelavo jekla. Tam surovo železo najprej grobo obdelajo ter ga pošljejo v reaktorje, kjer se mu prilagodi količina ogljika, tako da jeklo pridobi želene lastnosti. Nato se oblikuje jeklen profil s pomočjo vročega valjanja. Profili so precej standardnih mer, saj zunanjo obliko za pvc okna daje zunanji, plastični del okvirja. Jekleni profil pa poskrbi za glavni del nosilnosti okna.

Pvc material je termoplastični polimer, ki ga proizvajajo v kemičnih tovarnah z različnimi postopki. Pri izdelavi okvirjev za pvc okna gre surovi segret material skozi tako imenovan ekstrudor, ki ga oblikuje v profil s posebej oblikovanim presekom. Ti profili so poljubnih – navadno večjih dolžin, saj se sestavijo kasneje in jih je možno razrezati ter zlepiti skupaj v obliko okna.

Steklo za pvc okna pa se izdeluje v steklarnah. Tam s pomočjo posebnih postopkov izdelujejo ravno steklo različnih debelin. Največkrat se že v steklarni steklo spakira v vložke z dvojnim, trojnim ali pa celo četvornim steklom, tako da ga steklarji le še umestijo v okvir in jim ni potrebno izvajati zamudnih postopkov z njimi.

Za končni izdelek pa poskrbijo steklarji, ki iz naštetih polproduktov izdelajo okna poljubnih velikosti in oblik.

Share