Naprave za spodbujanje srca

Naprave za spodbujanje srca

Srce je kot en izmed najpomembnejših organov človeškega telesa stalno v akciji, tako pa je podvrženo tudi velikim obremenitvam. Poleg tega na zdravje srca vplivajo številni faktorji, ki jih nimamo vedno povsem pod nadzorom. Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu skupaj z rakom izrazito najpogostejši vzrok smrti, zato je vsekakor pametno nekaj pozornosti nameniti napravam, ki nam lahko pomagajo pri kakšnih specifičnih težavah.

Defibrilator AED

Defibrilatorji so deležni velike pozornosti, saj jih lahko opažamo na raznih javnih mestih. Vsak ima približno predstavo o tem, za kaj gre, le redki pa se dovolj dobro spoznajo na defibrilator, da bi znali ali sploh upali napravo učinkovito uporabiti. Pojavljajo se celo vprašanja, ali je defibrilator srčni spodbujevalnik in v kakšnih primerih pravzaprav pomaga. Čeprav imajo defibrilator, srčni spodbujevalnik in nekatere sorodne naprave določene vzporednice, gre za različne rešitve, ki se uporabljajo v primeru različnih težav.

Defibrilator AED je namenjen izključno ukrepanju v primeru nenadnega srčnega zastoja. V tem primeru je normalno bitje srca prekinjeno, vzrok za to pa je nepravilnost v samem bitju srca. Srčni zastoj je lahko posledica srčnega infarkta, ni pa to sopomenka – pri infarktu gre za motnje pretoka krvi. Defibrilator bo torej pomagal, če pride do zastoja srca. V tem primeru je treba hitro ukrepati, hkrati pa poklicati tudi pomoč. Defibrilator AED lahko naredi ključno razliko, saj je pomembna vsaka minuta – že po 10 minutah je običajno prepozno za dober izid.

Srčni spodbujevalnik

Pravzaprav bi lahko bil defibrilator srčni spodbujevalnik, saj obe napravi delujeta na podoben način. A spodbujevalniki so bistveno drugačni v tem, da se vgradijo v telo in svojo funkcijo opravljajo neprestano. Skrbijo za pravilno delovanje šibkega srca. Takšne naprave uporabljajo predvsem bolniki s težavami s srcem, spodbujevalnik pa ni namenjen uporabi v kakšnih kriznih primerih, kot to velja za defibrilator AED.

Share