Papir za peko in oprema za pekarne

Papir za peko in oprema za pekarne

V praktično vsakem gospodinjstvu najdemo papir za peko in mnoge druge enostavne pripomočke, ki nam močno pomagamo pri delu v kuhinji. Prav tako imamo pri roki kakšne izdelke s področja embalaže, ki se uporabljajo za pakiranje živil in gotovih jedi. V profesionalnih pekarnah pridejo te potrebe še toliko bolj do izraza. Poraba je veliko večja, pojavijo pa se tudi nekatere posebne zahteve, ki jih morajo izdelki izpolnjevati. 

Papir za peko je le en primer, v resnici potrebujemo celo vrsto izdelkov, ki omogočajo nemoteno delo v sodobni pekarni. Pomembno je torej, da ima vsaka pekarna dobavitelja, ki skrbi za dobavo embalaže in pripomočkov, ki se pri peki redno uporabljajo. Običajno to vključuje tudi embalažo ter opremo za prezentacijo oziroma prodajo pekovskih izdelkov. Za kar najboljši rezultat moramo uporabiti veliko opreme, ki vedno opravlja pomembno nalogo – to pomeni, da na tem področju ne moremo sklepati velikih kompromisov, pravočasno se moramo opremiti z izdelki, ki so najbolj pomembni za uspešno pekarsko dejavnost.

Na visoko kakovost moramo biti posebej pozorni pri izdelkih, ki se uporabljajo neposredno pri pripravi hrane. Takrat imamo namreč največji vpliv na končni izdelek, pa tudi na izkušnjo zaposlenih, ki z živili delajo. Papir za peko je recimo nepogrešljiv material v vsaki pekarni, saj ključno odloča o kakovosti končnih izdelkov in o enostavnosti priprave teh. Prav tako v to kategorijo lahko vključimo številne pripomočke, pa tudi embalažo, s katero lahko pekovske specialitete hitro pripravimo za prodajo. Vse to moramo imeti v pekarni vedno pri roki.

Papir za peko in druga ključna oprema

Nekateri pripomočki in materiali so naravnost nepogrešljivi, brez njih si dela v pekarni ne moremo predstavljati. Gotovo pride takoj na misel peki papir, ki se redno uporablja in je kar samoumevna izbira za delo v pekarni. 

Med vsemi sestavinami, ki jih potrebujemo, ne pozabimo še na papir za peko

Papir za peko uporabljamo pri pripravi raznovrstnih pekovskih izdelkov. Skoraj vsakič, ko uporabljamo pečico, uporabimo tudi tak papir, saj ima pri delu nepogrešljivo vlogo. Skrbi seveda za to, da se živila ne sprijemajo na površino pladnja, v katerem jih pečemo. Ni nujno, da gre za kakšno zelo veliko tveganje, nekatere specialitete se ne sprijemajo in bi jih lahko pekli tudi na samem pekaču, sploh če uporabimo še nekaj maščobe. V nekaterih primerih pa je papir za peko naravnost nepogrešljiv v boju proti nadležnemu sprijemanju. V vsakem primeru pa ima papir še druge naloge, recimo to, da omogoča enostavno prestavljanje in obračanje živil, pa tudi enostavno shranjevanje, jemanje iz pladnja in druge postopke, ki zagotavljajo odlično izkušnjo pri peki.

Papir za peko je na voljo v različnih izvedbah. V pekarnah se običajno uporablja papir za večkratno uporabo, ki je oblikovan v priročne dimenzije glede na velikosti pekačev. Dobavitelji nudijo različne dimenzije in večja pakiranja, kar zagotavlja odlično izkušnjo pri delu. Seveda pa imajo zahtevnejši uporabniki vedno na voljo tudi oblikovanje papirja po meri, tako da je možno odgovoriti na posebne zahteve. V vsakem primeru pa mora biti papir na zalog – dobavitelji imajo večja pakiranja, recimo po 10 kg. 

Embalaža za živila in papir za peko

Peki papir sam po sebi ni embalaža, čeprav lahko včasih opravlja tudi te naloge. Veliko bolje pa je za pakiranje živil, predvsem gotovih jedi, uporabiti drugo embalažo, sploh če imamo na voljo namenske izdelke za posebne specialitete.

V profesionalnih pekarnah se recimo uporabljajo podstavki za torte, ki so najboljša izbira za takšne slaščice. Podstavki se kombinirajo s pokrovi in ponujajo celovito embalažo za enostavno shranjevanje tort. Prispevajo tudi k prezentaciji in prodaji, naposled pa podstavki za torte pomagajo tudi pri prenašanju in postrežbi. Podobno velja za drugo namensko embalažo, ki ima prav tako pomembno nalogo. To so škatle za piškote, plastične posodice za raznovrstno pecivo, pogosto potrebujemo tudi stiropor embalažo in druge rešitve za ohranjanje temperature jedi.

Pri pripravi profesionalnih specialitet potrebujemo papir za peko, a tudi embalažo za pakiranje in shranjevanje

Papir za peko ni embalaža za dolgoročno shranjevanje

Čeprav lahko papir za peko včasih uporabimo za hitro zavijanje in začasno shranjevanje kakšnih živil, to običajno ni najboljša rešitev. Prav tako ni nujno, da bomo lahko uspešno za dlje časa shranili občutljiva živila kar s kakšnimi vsestranskimi embalažami. A včasih imamo na voljo tudi takšne rešitve. To so recimo vakuumske vrečke, ki se odlično obnesejo za dolgotrajno shranjevanje, če jih seveda uporabimo v kombinaciji z vakuumirnim aparatom in jih pospravimo v zamrzovalnik. Na ta način lahko trajno shranjujemo tudi občutljiva živila, predvsem sadje in mesne izdelke, ki bi sicer izgubila svežino že po nekaj dneh.

Jasno je, da v pekarnah potrebujemo celo vrsto posebnih pripomočkov in opreme. A izkaže se, da veliko dela opravimo tudi s čisto enostavnimi izdelki, kot je papir za peko ali pa vsestranska embalaža za pakiranje. To pomeni, da moramo imeti te izdelke vedno pri roki v zadostnih količinah, za kar običajno poskrbijo zanesljivi dobavitelji. Enake izdelke uporabljamo v domači kuhinji, a tam jih ne potrebujemo tako pogosto in v takšnih količinah, zato jih lahko enostavno kupimo v trgovini.

Share