Peleti akcija za minimalne stroške ogrevanja

Peleti akcija za minimalne stroške ogrevanja

Peleti so lahko zelo ugodni in ponudijo minimalne stroške, a ob tem se moramo prepričati, da so to še vedno kakovostni peleti. Akcija je izvrstna priložnost, da po ugodni ceni dobimo kakovostno kurivo preverjenega porekla. Ugodne cene pa lahko pričakujemo tudi pri nekaterih drugih opcijah, ki se jih morda tudi splača izkoristiti. V vsakem primeru ciljamo na prijetno končno izkušnjo, ki jo lahko ponudi učinkovit ogrevalni sistem z varčno kurilno napravo.

Kurjenje drv in lesne biomase je priljubljen način ogrevanja, ki ima seveda izjemno dolgo zgodovino. S sodobnimi kurilnimi napravami je način kurjenja sicer zelo drugačen, a ravno zato lahko drva in peleti ponudijo še boljše izkoristke. Pri izbiri ogrevalnega sistema se torej splača premisliti o teh možnostih, sploh če imamo svobodno odločitev pri vgradnji ključnih ogrevalnih naprav. Kaj lahko se izkaže, da bo ravno kurjenje lesa ali biomase ponudilo najboljši učinek, pa tudi z vidika stroškov je to lahko najbolj smiselna odločitev. V nekaterih primerih je les neprekosljiva izbira, gotovo pa si zasluži vsaj premisleka.

Tudi tisti, ki že imajo ogrevalni sistem na les oziroma pelete, imajo različne možnosti za nadgradnjo svoje izkušnje ali znižanje dolgoročnih stroškov. Občasno so recimo na voljo cenovno ugodni, a zelo kakovostni peleti, akcija v tem primeru ponuja izjemno priložnost za prihranek. Če poteka ravno takrat, ko se kupujejo peleti, akcija lahko močno poceni nakupovanje zaloge kuriva za kurilno sezono. Ravno takšne ugodnosti lahko naredijo veliko razliko pri stroških, zato se splača ponudbo redno spremljati in izkoristiti morebitne akcije.

Peleti akcija, ki se jo splača izkoristiti

Akcijske ponudbe so vsekakor zelo atraktivne, sploh pri peletih, ki jih običajno kupujemo na zalogo, včasih tudi v večjih količinah. Če se želimo založiti za celo zimo, bodo gotovo opazne velike razlike med dražjimi in cenejšimi peleti, akcija pa lahko ponudi velike prihranke.

Peleti, akcija lahko ponudi odlično priložnost za prihranek pri nakupu zaloge za zimo.

Dobro je, da se spoznamo na svoje kurilne naprave in smo dobro informirani tudi o ponudbi. Seveda se v vsakem primeru priporočajo kakovostni peleti, ki praviloma ponujajo boljši izkoristek in boljši učinek pri kurjenju, a ni nujno, da bodo razlike v primerjavi z drugimi kakovostnimi razredi tako opazne, kot bi si morda mislili. Upoštevati moramo tudi cenovno razliko, vprašamo se torej, ali so peleti A1 kvalitete vredni denarja, ki ga moramo doplačati v primerjavi s cenejšimi peleti. Akcija lahko včasih zniža cene peletov iz višjega kakovostnega razreda, v takšnem primeru takšni razmisleki seveda niso relevantni in lahko priložnost brez skrbi izkoristimo.

Poleg tega pa moramo seveda vedeti, da cena ni vse, kar odloča o naši izkušnji z ogrevalnim sistemom. Včasih se vsekakor splača varčevati in iskati ugodne ponudbe, a prav tako se lahko izkaže, da pridejo v poštev le kakovostni peleti. Akcija v višjem kakovostnem rangu je gotovo dobrodošla, ni pa treba čakati in iskati – pogosto je povsem smotrno preprosto kupiti kakovostne pelete, ki ponujajo kar najboljši učinek pri kurjenju v sodobnih kurilnih napravah.

Za velik prihranek lahko poskrbijo nizkocenovni peleti, akcija tudi pri teh končne stroške še zmanjša. A pozor, ti peleti običajno ne morejo zagotoviti dobrega izkoristka pri kurjenju, čeprav v izhodišču prihranimo nekaj denarja. Če bi se radi izognili stroškom, bo morda bolje izbrati kakšne alternative, ne pa nizkocenovnih peletov.

Peleti in cenejše alternative

Čeprav peleti še zdaleč niso dragi in v primerjavi z večino drugih ogrevalnih sistemov prinašajo znaten prihranek, obstajajo nekatere alternative, s katerimi lahko stroške vseeno še znižamo. Ena možnost so drva. 

Drva imajo v primerjavi s peleti nekaj prednosti, ki se pogosto izpostavljajo. Že to, da jih je lažje skladiščiti, na primer – drva na paleti lahko enostavno prevažamo in prestavljamo, predvsem če imamo opravka z večjimi količinami. Niso posebej občutljiva na pogoje v okolici, pravzaprav lahko drva na paleti pustimo tudi zunaj, kjer bodo dokaj dobro kljubovala vremenskim dejavnikom, če jih vsaj malo zaščitimo pred neposrednim udarom snega in dežja. Prav tako lahko enostavno dobimo drva na dom, ponudbe z vključeno dostavo so zelo pogoste, zato ne bo veliko dela z urejanjem in premeščanjem zalog. Drva na dom ponujajo dobrodošlo rešitev, s katero bomo pripravljeni na zimo. 

Kurjenje lesa je priljubljena rešitev za ogrevanje, peleti pa pri tem niso edina opcija.

Peleti so nekoliko dražji od drv, zato tudi z vidika cene lahko predstavljajo boljšo izbiro. Ne morejo pa drva vedno ponuditi enakega ali boljšega učinka, poleg tega se peleti običajno kurijo v naprednejših napravah, ki ponujajo boljšo izkušnjo za uporabnika. Tako lahko kakovostni peleti tudi z nekoliko višjo ceno prekašajo drva.

Peleti višje kakovosti

Peleti se uvrščajo v različne kakovostne razrede glede na to, kakšna je njihova sestava. Dobimo lahko zelo raznovrstne pelete. Največje razlike so v tem, iz kakšnega lesa so peleti narejeni, običajno nizkocenovne ponudbe vključujejo mešan les, v višjem kakovostnem rangu pa najdemo skrbno pripravljene pelete iz ustreznih vrst lesa. Peleti A1 kvalitete imajo še druge prednosti, v končni fazi pa je seveda pomembno predvsem to, da pri kurjenju v sodobnih kurilnih napravah ponujajo odličen učinek in dosegajo visoke izkoristke. Tako je brez težav upravičena tudi nekoliko višja cena kakovostnih peletov.

Share