Pomoč sončne energije v različnih situacijah

Pomoč sončne energije v različnih situacijah

Sončna energija se vse bolj izpostavlja kot smiselna alternativa neobnovljivim virom energije, imamo pa še vedno v mislih predvsem sončne celice, ki jih uporabljamo za pridobivanje električne energije. Na voljo imamo tudi nekatere druge opcije, s katerimi pridemo lahko do še boljših rezultatov.

Gotovo moramo izpostaviti potencial, ki ga imajo sončni kolektorji. Ti služijo ogrevanju vode in ponujajo bistveno boljši izkoristek od sončnih celic, ki v elektriko pretvorijo le manjši odstotek razpoložljive sončne energije. Sončni kolektorji imajo odličen izkoristek in tako brez večjih težav zagotovijo boljšo izkušnjo pri uporabi. Služijo pa ogrevanju vode, tako da so na ta način nekoliko bolj omejeni, a vseeno zelo dobra rešitev v najrazličnejših situacijah. Lahko jih uporabimo za ogrevanje sanitarne vode v stanovanjski hiši, lahko pa najdemo tudi kakšne druge možnosti uporabe povsod, kjer potrebujemo toplo vodo. Seveda pa je treba omeniti, da se sončni kolektorji pri svojem delu najbolje obnesejo preko poletja, ko je na voljo veliko sončne energije. Pozimi bo verjetno potrebno dogrevanje, je pa možno najti tudi zelo dobre zimske rešitve.

Poleg tega pa ne pozabimo, da tudi same sončne celice dopuščajo izjemno variacijo možnih načinov uporabe. Posebej posrečena je uporaba na kakšnih odročnih lokacijah, kjer lahko celice samostojno poganjajo električni sistem. Povsem enostaven primer je električni pastir, ki lahko s pomočjo majhne sončne celice deluje praktično kjerkoli. Električna ograda ne potrebuje veliko energije, zahteva pa zanesljiv vir, ki ga lahko ponudi prav sončna celica. Običajno ima električni pastir svoj akumulator, ki ga na ta način polnimo, tako pa omogoča zanesljivo delovanje v vseh razmerah. Seveda je veliko odvisno od dejanske situacije – verjetno bo električni pastir na ta način odlično deloval, je pa res, da takšna rešitev ne pride v poštev kar v vsakem primeru, upoštevati moramo tudi nekatere omejitve in pomisleke.

Share