Prepovedana Kamping Oprema V Hrvaških Kampih!

Prepovedana Kamping Oprema V Hrvaških Kampih!

Ko nekdo omeni kampiranje, najprej pomislimo na šotor, sonce, svež zrak, svoboda. Šotor pa ni edina obvezna kamping oprema. Kaj vse potrebujemo za kampiranje, kakšna so pravila v kampih in za koga je šotorjenje sploh primerno, si preberite v nadaljevanju.

kampiranje

Kampiranje je zelo priljubljena oblika počitnikovanja, sploh zaradi občutka svobode, ki ga prinaša. Nekateri radi kampirajo v šotoru, nekateri pa imajo radi malo bolj »trdno« streho nad glavo in se raje odločijo za avtodom. V obeh primerih pa je potrebna kamping oprema. Kaj sploh potrebujemo za dopust v kampu?

Najosnovnejša Kamping Oprema, Brez Katere Ne Moremo Na Dopust

Če ste že nekaj let nazaj luksuzne hotele zamenjali z bolj preprostim načinom počitnikovanja, potem veste, da ne potrebujete veliko stvari. Oziroma potrebujete toliko, kolikor želite udobja.

Tisti, ki se prvič odpravljate na dopust s šotorom, pa vam svetujemo, da si pred odhodom pripravite seznam stvari, ki jih potrebujete, da sploh lahko kampirate. Spodaj vam prilagamo naš seznam, kakšna je osnovna kamping oprema, vi pa si lahko dodate stvari, glede na vaše potrebe.

Šotor 

Če kampirate prvič in še ne veste, ali vam je šotorjenje všeč, potem je najboljše, da si šotor izposodite. Vprašajte prijatelja, sorodnika, ali pa se pozanimajte v trgovini, kjer prodajajo opremo za kamping, če vam lahko posodijo šotor. 

Kako velik šotor potrebujete, je odvisno od tega, ali boste šotorili sami ali z družino. Družinski šotori so zelo prostorni, po navadi pa imajo tudi ločene prostore, tako, da imajo otroci svojo sobo.

Če vam bo kampiranje postalo všeč in boste večkrat šotorili, potem vam svetujemo, da kupite kvaliteten šotor. Čeprav vas bo cena sprva odvrnila od nakupa, verjemite, da se vam bo investicija hitro povrnila.

Pri šotoru bodite pazljivi, da je dovolj velik za število oseb, ki bo z vami kampiralo. Biti mora iz kvalitetnega materiala, ki bo dovolj zračen za vroče dni. Mora imeti tudi konstrukcijo, ki bo kos vetrovnemu vremenu, hkrati pa naj ima dvojni strop, ki bo služil kot izolator. 

Ležišče 

Najbolj pristno šotorjenje v šotoru je s spalno vrečo. Danes pa je oprema za kamping tako raznolika, da imate tudi glede ležišč veliko izbire. 

Pripomočki za osebno higieno

Tako kot vsepovsod, je treba tudi na kampiranju imeti svojo toaletno opremo. Drugega kot ščetko za zobe in šampon ne potrebujete, saj je bistvo šotorjenja ravno v preprostosti.

Kuhališče 

Poleg seznama, katera kamping oprema je obvezna, si pred odhodom od doma, naredite tudi plan kuhanja. Katere jedi boste kuhali in ob katerem delu dneva boste največkrat kuhali.

Glede na to, kako preproste bodo vaše skuhane jedi, je odvisno, katere potrebščine za kuhanje potrebujete. Po navadi je majhen plinski kuhalnik čisto dovolj. 

Pribor za kuhanje 

Pribor naj bo tudi čisto enostaven, v primeru, da vam kaj zmanjka, pa si lahko izposodite pri sosedih.

Stoli in mize za kamping

Majhna mizica in dva stola, bosta dovolj, če ne boste kampirali s celo družino. Ker boste za mizo načeloma samo pri jedi in zvečer pri kakšni pijači, kvaliteta niti ni pomembna.

Če pa boste kampirali z družino, ali pa pričakujete obiske, potem je boljše, da investirate malo več v mize in stole, da vam bo bolj udobno.

Hladilna torba 

Hladilna torba je zelo priporočljiva, da boste lahko nakupljena živila pospravili na hladno. Kupite tako, ki se jo da priklopiti na električno omrežje.

Hrana in pijača

Večino stvari lahko vzamete kar od doma, na primer sol, kavo, piškote, testenine. Ostalo pa lahko dokupujete po potrebi.

Poleg vseh naštetih pa boste mogoče pogrešali še podaljšek za elektriko, odeje in vzglavnike, sredstvo proti komarjem, kremo za sončenje, ročno svetilko, kondome in družabne igre.

Pravila V Kampu

Ko je kamping oprema pripravljena in imate izbrano destinacijo, se lahko končno odpravite na dopust. Ko pridete v kamp, se najprej prijavite in izberete parcelo.

Veliko kampistov se odloča za kampiranje na pavšal. Kar pomeni, da v svojem izbranem kampu in na izbrani parceli vsako leto počitnikujejo v svoji prikolici, zato pa plačujejo letni pavšal.

Šotorjenje ima svoje prednosti zato, ker se lahko vsak dan premikate iz kampa v kamp in tako poskrbite za bolj pester dopust.

Ko boste izbrali parcelo, na njej postavite šotor in pospravite ostale stvari. Kamping oprema, ki je ne potrebujete vedno pri roki, je lahko pospravljena tudi v avtu.

Goste, ki bodo prihajali na vašo parcelo, morate prijaviti, prav tako pa tudi domače živali.

Pravila, ki veljajo v vseh kampih enako

  • Nočni mir: po 22. uri glasno govorjenje, petje in razgrajanje ni dovoljeno. Prav tako ponoči ni dovoljeno postavljanje šotora.
  • Red in čistoča: skrbite za čistočo na svoji parceli in okrog nje. Po tuširanju vedno počistite za sabo, prav tako tudi na wc – ju.
  • Prepoved kurjenja: odprt ogenj je v vseh kampih strogo prepovedan.
  • Bodite obzirni do drugih: vaša kamping oprema ne sme motiti ostalih. Pazite na mejo parcele in jo upoštevajte. Pazite tudi, kako parkirate avtomobil.

To je le nekaj osnovnih pravil, ki se jih je treba držati v vsakem kampu. Ostala pravila pa se razlikujejo od kampa do kampa (nekateri dovolijo domače živali, nekateri ne), vse si boste lahko prebrali v brošuri, ki jo boste dobili ob prijavi v kamp.

Ali Je Kampiranje Primerno V Vseh Letnih Časih?

Ljudje, ki kampirajo na pavšal, imajo po navadi zakupljeno sezono za kampiranje, ki traja nekje od meseca maja do oktobra. Od oktobra do maja pa so večinoma kampi zaprti, saj je vreme preveč nestanovitno in mrzlo, da bi lahko kampirali.

Najboljši čas za šotorjenje so poletni meseci, ko je vreme večinoma lepo in je zrak zvečer najbolj prijeten. Poskrbeti morate le, da imate šotor, ki je dovolj zračen in da ima dvojni izolativni strop. 

Kampirate lahko tudi pozimi, vendar mora biti kamping oprema temu primerna. Predvsem morate imeti kvaliteten šotor, ki bo kos vremenskim vplivom. Potrebne so tudi dodatne odeje, topla oblačila in grelec. 

Mraz vam lahko pošteno zagode in se spravi na vaše zdravje, zato svetujemo, da se kampiranja pozimi ne lotevate, sploh, če ste začetnik. 

Kje Slovenci Najraje Kampiramo?

Kampiranje je pri Slovencih zelo priljubljeno, ne samo v tujini in na morju, ampak tudi v naši deželi. Kje v Sloveniji pa je najlepše za kampirat? 

Mnogi bi najprej pomislili na obalo. Kampiranje na slovenski obali je prav luštno, edini minus je v tem, da je kampov premalo in ni veliko izbire, to pa se opazi še posebej poleti, ko je res velika gneča.

V bistvu pa Slovenci najraje kampiramo v bolj hribovitem svetu, kjer nas neokrnjena narava boža s svojo lepoto. Bovec je tisti kraj, ki je najbolj priljubljen, pa ne samo za nas, ampak tudi za tujce. Vsako leto se v ta kraj pod Alpami zgrne ogromno tujih turistov. Vsi z enim samim razlogom, ker je Slovenija res lepa dežela. 

oprema za kamping

Kamping oprema v hribih je v bistvu enaka, kot če kampirate ob morju. Razlika je le v nekaj dodatkih. Ker je v hribovitem delu tudi poleti zvečer bolj hladno, je treba imeti dovolj toplih oblačil in odej. 

Hrvaška pa je daleč najbolj priljubljena destinacija slovenskih pavšalistov. Resda je Hrvaška čedalje dražja destinacija, pa je vseeno zelo priljubljena pri Slovencih, kar nekako smo jo posvojili.

Lepe obale, prijazni ljudje, kamping oprema na izposojo in lepi urejeni kampi, so le eni izmed razlogov, zakaj je kampiranje na hrvaškem tako popularno.

Najbolj popularna destinacija na hrvaškem, kjer Slovenci radi kampiramo, je otok Krk, takoj za njim pa Mali Lošinj. V Dalmaciji pa se največ ljudi odloča za otok Pag.

Veliko družin, ki imajo majhne otroke, znajo povedati, da je kampiranje najboljša oblika dopustovanja. Otroci niso omejeni na štiri stene kot v hotelski sobi, poleg tega pa so še ves čas na zraku.

Svoboda, druženje s prijatelji na svežem zraku in uživanje na soncu so dovolj prepričljivi razlogi, da se za prihajajoče poletje odločite za počitnice v kampu. 

Pogosta Vprašanja

Na kaj biti pozoren pri izbiri opreme?

Kamping oprema mora biti kvalitetna. Slabo vreme vas lahko ujame kadarkoli, zato morate biti pripravljeni.

Šotor izberite glede na število družinskih članov, vendar pazite, da je iz kvalitetnih materialov, predvsem pa dihljiv in nepremočljiv.

Tudi ostala kamping oprema naj bo skrbno izbrana. Za nasvet vprašajte v trgovini, kjer prodajajo opremo za kamping.

Kje kupiti mize in stole za kamping?

Kamping oprema se prodaja v skoraj vseh trgovinah, kjer prodajajo pohištvo. Oprema za kamping pa se najde tudi v nekaterih športnih trgovinah. Odsvetujemo, da kupujete preko interneta, sploh če ste začetnik in ne veste točno, kaj morate kupiti.

Najboljše je, da se odpravite v trgovino s skupaj s prijateljem, ki že kampira, da vam bo svetoval, kakšni stoli in mize za kamping so najbolj primerni.

Ali je kampiranje primerno v vseh letnih časih?

Kampira se lahko poleti in pozimi. Najlepše je seveda poleti, ko je zrak dovolj topel in vam ni treba skrbeti, da vam bo mraz povzročil nelagodje. 

Najbolj pogumni se odločajo za šotorjenje tudi pozimi, vendar se to odsvetuje, če ste začetnik. Zimsko kampiranje zahteva, da je kamping oprema še bolj premišljena, predvsem ne smejo manjkati topli dodatki.

Ali je kampiranje prepovedano?

Kampiralo naj bi se v kampih, ki so temu namenjeni. Nekateri pa se odločijo, da bodo kampirali izven kamp območja, kar pa je prepovedano. Prav tako je prepovedano tudi na plaži, ob rekah in v gozdu.

Share