Priprava krme za živali

Priprava krme za živali

Živinoreja se resda večinoma dotika dela z živalmi, a veliko opravka imamo tudi s krmo. Delo pri tem ni neposredno povezano z živalmi, v celoti ga opravljamo na travnikih in poljih, do živali pa pridemo le v končni fazi, ko je krma pripravljena. Pri tem imamo sicer na voljo več možnih rešitev, med katerimi je treba izbrati tisto, ki bo v danih okoliščinah ponudila kar najboljši učinek.

Pogosto se odločimo za siliranje, ki je lahko zelo posrečena rešitev, odvisno seveda od tega, katere opcije sploh imamo na voljo. Običajno delamo z nekaterimi materiali, ki so primerni za siliranje, moramo pa se o tem odločiti že pravočasno. Lahko gre recimo za koruzo, ki je pogosta izbira, lahko pa za travo, ki prav tako ponuja dober učinek. Ker imamo poleg tega na voljo tudi nekatere druge alternative, je lahko končna izbira kar zahtevna. V vsakem primeru pa moramo poskrbeti za dobro pripravo krme, siliranje je namreč dolgotrajen proces, pri katerem gre lahko hitro kaj narobe.

Predvsem moramo poskrbeti za ustrezno zaščito krme, dotično gre za razmere v silosu. Za zračenje takšnih objektov lahko poskrbijo hlevski ventilatorji, za zaščito in zorenje pa skrbijo folije. Hlevski ventilatorji v silosu sicer nimajo tako pomembne vloge, gotovo pa so nepogrešljive folije, če želimo krmo shraniti za dlje časa in jo prihraniti za zimo. Točna strategija je odvisna od tega, kakšno krmo imamo na voljo in kdaj jo nameravamo uporabiti. Običajno se kombinirajo različne možnosti, če je le možno uporabimo tudi svežo krmo oziroma živino ženemo na pašo. V času, ko to ni možno, zagotovimo kar najboljše pogoje za živali in za krmo. Za vzdrževanje dobrih razmer poskrbijo hlevski ventilatorji v kombinaciji z drugo hlevsko opremo, za optimalno prehrano živali pa poskrbimo z ustreznimi krmili, najbolje da s kombinacijo različnih vrst krme.

Štarter za teleta

Kravje – materino mleko ni več dovolj za pravilen razvoj teleta. Kmetje naprej dajo teletom, ki so stari od 4 do konca 6 tedna starosti posebno krmilo. Nato, ko teleta poleg kravjega mleka že pojedo 1 kilogram krmila, jim damo štarter za teleta. Kmet daje teletu mleko in mlečni nadomestek. Teleta ga imajo radi, saj je zelo okusen. Štarter za teleta morajo imeti mlada teleta vedno v prehrani, tako je pomemben kot dobra krma, seno in sveža, neoporečna voda. Štarter za teleta je narejen iz hidrotermično obdelanih žit, ječmena in koruze. Visok delež lahko prebavljivih beljakovin vsebuje. Ima optimalno aminokislinsko sestavo in visoko koncentracijo. V dodatku so uravnotežene vsebnosti makro in mirko mineralov, ter vitaminov z visoko biološkim izkoristkom. Vsebuje tudi nekatere specialne dodatke, ki dobro vzdržujejo zdrav prebavni sistem in visoko odpornost imunskega sistema.

Štarter za teleta pride do izraza še posebno v stresnih razmerah. Te so, ko je v zraku veliko vlage, visoke dnevne temperature, nakupi ali prodaji telet, prevoz, ko jih kmet prestavlja iz enega boksa v drugega. Posebno, ko gre za skupinske bokse.

Iz steklenih vlaken in poliestra so izdelane pohodne rešetke. Uporabnost pohodnih rešetk je vsestranska. Uporablja se jih v razni industriji, kemični industriji, elektro distribuciji. Rešetke so neprevodne in v zelo obremenjenem korozijskem območju. Enostavne so za montažo in so popolnoma brez vzdrževanja.

Rešetke lahko dobimo v različnih oblikah. Te oblike so odprte, zaprte, panali in stopnice.

Opcija vgradnja rešetk je vsestranska. Lahko se jih vgradi v podeste, podeste delovnih površin, ograje, nadstreški in tako naprej. Uporablja se jih lahko v proizvodnjah, industrije, halah, električnih napeljavah, skladiščih, čistilnih napravah,letališčih in podobno.

Za pohodne rešetke lahko izberete nerjavo ali konstrukcijsko jeklo. Po navadi so postavljene platform in stopnišč na jekleni konstrukciji. Uporabljamo jih v industrijskih zgradbah, na deloviščih in strojegradni. Prisotne pa so tudi na različnih drugih objektih.

Pohodne rešetke se lahko uporabijo v različnih kmetijskih panogah

Pohodne rešetke so odlične tudi za konjerejo, saj omogočajo odlične pogoje za premikanje živali s kopiti. Vsak lastnik hlevskih živali mora vedno pomisliti tudi na njihovo varnost. To pomeni, da mora skrbeti, da živali ne bi padle zaradi zdrsa in se usodno poškodovale.

PVC lamele za enostavne prehode med prostori

PVC lamele so odličen pripomoček, ki nam omogoča, da enostavno prehajamo med prostori. Pri tem pa poskrbijo, da je en prostor od drugega ločen in tako je prostor v katerega vstopamo veliko bolj čist in urejen. Takšne lamele so odlične, saj bomo skoznje z lahkoto peljali tudi s traktorjem ali s kakšno drugo napravo, ki jo imamo. Ker so PVC lamele prozorne, nam bodo omogočale tudi pogled skoznje, kar onemogoča nastanek nesreč.

PVC lamele morajo potekati po celotni dolžini. To pomeni, da morajo biti napeljane od vrha stropa do tal. Le tako nam bodo omogočale, da bomo ohranjali čiste prostore in da umazanija ter nadležen prah ne bosta prehajala iz enega prostora v drugega.

PVC lamele preprečujejo nastanek nadležnega in motečega prepiha, ki se v velikih halah hitro zazna. Poleg tega preprečujejo prehajanje toplega in hladnega zraka med prostori, kar je odlično, če določen prostor ogrevamo. Odlične so tudi za zaščito pred mrčesom, ki je na kmetijah izredno pogost in zelo moteč, saj lahko prinese ogromno nečistoč v prostor.

Oprema za uspešno siliranje

Spravilo silaže je pomembna naloga, ki je ne smemo zanemariti. Pri živinoreji je to ključni material, ki ga nujno potrebujemo, sicer je ogrožena dobrobit živali in seveda tudi smotrnost vsega drugega dela na kmetiji. Ne moremo si torej privoščiti niti kompromisov pri opremi, ki jo za ta namen uporabljamo. Splača se izbrati kakovostno opremo, ki se bo izkazala z vsemi potrebnimi funkcionalnostmi, ki jih pri tem delu pričakujemo. Poleg tega, da smo pri tem deležni dobre izkušnje in si z dobro opremo močno poenostavimo delo, lahko pričakujemo tudi boljšo dolgoročno izkušnjo, kvalitetnejšo silažo in seveda boljše končne izdelke.

Za silažo običajno uporabljamo silos, ki je dobro prilagojen svojemu namenu. Pogosti so zidani silosi, ki omogočajo zelo enostavno uporabo in odličen izkoristek, moramo pa pri tem uporabiti še nekaj dodatne opreme. Ključnega pomena je folija za silos, s katero lahko ustvarimo optimalne pogoje za silažo. Siliranje nam ponudi uporaben material, ki pa ga moramo ustrezno skladiščiti, preden ga lahko zares izkoristimo. Za dolgoročno skladiščenje lahko poskrbi kakovostna folija za silos, ki prekriva in obtežuje silažo pri trajnem shranjevanju. Ob tem lahko pričakujemo dobre rezultate, če seveda uporabimo dobro opremo. Na srečo je folija za silos dokaj poceni, pa tudi enostavna za uporabo, tako lahko dosežemo odličen učinek.

Za siliranje seveda potrebujemo tudi veliko opreme, ki nam pomaga neposredno pri tem delu. Na terenu izstopajo traktorji in kombajni, pa tudi oprema za prevoz materiala. V praksi pridejo do izraza še mnogi manjši pripomočki, tako pri delu na terenu kot pri uporabi silaže in pri delu v silosu. V vsakem primeru se splača izbrati prilagojene izdelke, ki nam siliranje olajšajo, saj želimo poskrbeti za kar najboljšo izkušnjo. Na srečo ne potrebujemo kakšne posebne opreme, če imamo na voljo nekaj osnovnih pripomočkov, ki so pri delu ključnega pomena.

Siliranje opravljamo s traktorji, katerih rezervni deli so velikokrat zelo dragi.

 

Share