Različni modeli defibrilatorjev

Različni modeli defibrilatorjev

Defibrilatorje dokaj pogosto srečujemo na javnih mestih, kjer so nameščeni za uporabo v primeru srčnega zastoja. To je resna situacija, ki zahteva takojšnje posredovanje, zato morajo biti defibrilatorji primerni tudi za tiste, ki niso usposobljeni za uporabo takšne opreme. Na voljo so različni modeli, ki uporabo močno olajšajo. Vedeti pa moramo, kaj te naprave sploh so in v kakšnih primerih se uporabljajo, da se izognemo kakšnim nesporazumom. Vemo recimo, da ni defibrilator srčni spodbujevalnik in da ne more pomagati pri kar vsaki težavi s srcem, posledično moramo znati prepoznati znake srčnega zastoja in ustrezno ukrepati.

Res je sicer, da defibrilator, srčni spodbujevalnik in nekatere druge naprave delujejo na podoben način in dosegajo podoben učinek. So pa modeli defibrilatorjev, ki so v javni rabi, precej drugačni oziroma zelo prilagojeni svoji vlogi. Največje prilagoditve so na področju avtomatskega delovanja in same uporabe, tako da lahko napravo uporablja vsak. V javni rabi so izključno avtomatski zunanji defibrilatorji oziroma AED, medtem ko se v medicini uporabljajo tudi druge vrste opreme za vzdrževanje srčnega ritma, recimo notranji defibrilator, srčni spodbujevalnik in podobno. Od avtomatskih zunanjih defibrilatorjev lahko pričakujemo bistveno enostavnejšo uporabo, saj vodijo uporabnika skozi celoten postopek uporabe.

Tak defibrilator prodaja cela vrsta trgovcev, ki imajo v ponudbi različne modele. Tudi sami AED defibrilatorji so si med seboj lahko precej različni. Mora pa vsak trgovec, ki defibrilator prodaja, poskrbeti za to, da naprava ustreza določenim standardom. Tako lahko vedno pričakujemo približno enak postopek delovanja in uporabe. Naprave v javni rabi morajo imeti slovenska navodila, ki kar glasovno vodijo po postopku uporabe. Naprednejši modeli pa nudijo še nekoliko boljšo uporabniško izkušnjo, pomagajo recimo tudi pri drugih postopkih oživljanja. Pri pregledu ponudb pa moramo biti pozorni še na to, ali podjetje, ki defibrilator prodaja, nudi tudi montažo in usposabljanje, saj moramo poskrbeti tudi za to. 

Share