Raznovrstni epoksi tlaki

Raznovrstni epoksi tlaki

Epoksidne smole imajo izjemne lastnosti, ki jih s pridom izkoriščamo pri zaščiti površin v bolj obremenjenih prostorih. Odličen učinek lahko dosežemo že s povsem enostavnimi izvedbami, lahko pa se v bolj obremenjenih okoljih izdelajo tudi debelejši tlaki, s katerimi dosegamo poljubne lastnosti in učinke v boju proti različnim grožnjam. Tako so na voljo raznovrstni epoksi tlaki, s katerimi lahko v praktično vsakem okolju dosežemo odlične rezultate pri zaščiti občutljivih površin.

Najbolj enostavno možnost predstavlja epoksi premaz za beton. Ta že dobro ščiti površino pred nekaterimi grožnjami, ki bi bile sicer usodne. Beton je recimo dovzeten za škodo, ki jo povzroča vlaga, prav tako se ne obnese dobro na stalnem udaru drugih sredstev, recimo barv, goriv, razredčil in podobnih kemikalij. Epoksi premaz nudi dobro zaščito pred takšnimi vplivi, hkrati pa dodaja še to prednost, da je možno površino zelo enostavno očistiti. Kot nalašč torej za razne domače delavnice in garaže, pa tudi manj obremenjene industrijske in gospodarske objekte.

Pravi epoksi tlaki seveda ponujajo bistveno boljšo zaščito v primeru večjih mehanskih obremenitev. To lastnost imajo že samorazlivni tlaki, ki so priljubljena izbira zaradi kombinacije prepričljivih prednosti. Samorazlivni tlaki so relativno enostavni za izdelavo, v kombinaciji z dokaj ugodno ceno materiala so torej tudi sami cenovno ugodni, predvsem na večjih površinah. Ponujajo pa zelo dobro zaščito pred prej omenjenimi grožnjami, s tem da dodajo vzdržljivost in zaščito pred mehanskimi obremenitvami. Samorazlivni tlaki so zato zelo priljubljeni in že predstavljajo idealno izbiro v mnogih primerih, kjer potrebujemo dobro zaščito tal.

V posebnih primerih, recimo če potrebujemo zelo dobro odpornost na velike mehanske obremenitve, se splača izdelati debelejši tlak, ki ga lahko prilagodimo specifičnim potrebam. Takšni epoksi tlaki so zahtevnejši za izdelavo in razumljivo nekoliko dražji, a imajo neprekosljive lastnosti pri zaščiti površin in lahko svojo ceno brez težav upravičijo. 

Share