Rekuperacija je primerna za novogradnje in obstoječe hiše

Rekuperacija je primerna za novogradnje in obstoječe hiše

V sodobnih objektih z dobro toplotno izolacijo je prisilno prezračevanje skoraj obvezno, saj je zaradi večje tesnosti oken in vrat potreba po svežem zraku toliko večja. Zadostno zračenje prostorov tako lahko dosežemo le z ustreznim prezračevalnim sistemom kot je na primer rekuperacija. Gre za poseben sistem prezračevanja z vračanjem toplote, kar pomeni, da se toplota iz porabljenega zraka v rekuperatorju prenese na svež zrak, ki prihaja v bivalne prostore.

Zato je izguba energije pri rekuperaciji minimalna in velja za energijsko izjemno varčno prezračevanje. Rekuperacija je lahko del centralnega prezračevalnega sistema ali pa del lokalnega, pri čemer je potrebno vedeti, da je prvi veliko bolj učinkovit. Za marsikaterega uporabnika je razveseljivo dejstvo, da je centralni sistem rekuperacije primeren tako za novogradnje kot tudi obstoječe hiše. V prvem primeru se rekuperacija načrtuje že v fazi projektiranj hiše, medtem ko je pri obstoječih hišah potrebno poskrbeti za razvod cevi po objektu.

Prezračevalni sistemi sedijo sodobnim načinom gradnje

Danes so vam na voljo različni prezračevalni sistemi, ki skušajo slediti sodobnim načinom gradnje in tako učinkovito poskrbeti za nenehen dovod svežega zraka v bivalne prostore. Za katero izmed možnosti se boste odločili, je v največji meri odvisno od faze gradnje in seveda od razpoložljivega finančnega vložka. Pametno je, da odločitev sprejmete skupaj s strokovnjaki, specialisti na področju prezračevanja, ki vam bodo ustrezno svetovali in izpeljali projekt od načrtovanja do njegove izgradnje.

Verjetno se boste spraševali, zakaj so prezračevalni sistemi sploh potrebni, če pa lahko vsako jutro enostavno odprete okna in prezračite svoje stanovanje. Dejstvo je, da so prezračevalni sistemi tudi učinkovite filtrirne naprave, ki zrak prečistijo in ga enakomerno razporedijo po vseh bivalnih prostorih. Z njimi lahko natančno regulirate količino izmenjanega zraka in poskrbite za njegovo stalno temperaturo s čimer je kakovost bivanja bistveno boljša, varčevanje z energijo pa postne nekaj povsem samoumevnega.

Share