S traktorskimi lučmi do boljše vidljivosti

S traktorskimi lučmi do boljše vidljivosti

Za traktorje je značilno, da polovico delovnega časa opravijo na kmetijskih delovnih površinah, drugo polovico pa opravijo pri transportu kot vsi preostali udeleženci v prometu. Zato je ključnega pomena, da so vsi traktorji tehnično brezhibni, pri čemer imajo tudi traktorske luči zelo pomembno vlogo. Podobno kot pri vseh ostalih vozilih je njihova glavna naloga opozarjanje na prisotnost v prometu in zagotavljanje boljše vidljivosti tako podnevi kot tudi ponoči.

V ponudbi so nam na voljo sprednje luči za traktor, ki oddajajo rumeno svetlobo in zagotavljajo vidljivost pred voznikom traktorja. Zadnje luči so pravokotne oblike in oddajajo oranžno rdečo svetlobo, s čimer vse udeležence za traktorjem opozarjajo na njegovo prisotnost v prometu. Takšna svetloba zagotavlja vidljivost, hkrati pa ostalih udeležencev, ki vozijo za traktorjem ne slepi. Za vse traktorske luči je pomembno, da so kvalitetne in izdelane iz trpežnih materialov, saj s tem preprečimo mehanske poškodbe in izboljšamo vidljivost.

Delovne in rotacijske luči so pomemben del vsakega traktorja

V kategorijo traktorskih žarometov pa ne uvrščamo le sprednjih in zadnjih luči na traktorju, ampak so tu še druge traktorske luči, ki so prav tako pomembne za nemoteno in varno delo s traktorjem. Ker se to lahko zavleče tudi v mrak ali temo, so delovne luči na traktorju ključnega pomena. Tovrstni žarometi poskrbijo za različen kot svetilnosti in jakost svetlobe, zato nam omogočajo opravljanje dela tudi v največji temi.

Na cesti pa ste verjetno že vsi kdaj zasledili, da ima traktor tudi rotacijske luči. Te so običajno nameščene na vrhu traktorske kabine, saj tako zagotavljajo največjo vidljivost. Glavna naloga rotacijskih traktorskih luči je, da ostale udeležence še posebej opozarjajo na prevažanje težjih bremen ali pa takšnih bremen, ki segajo preko območja delovnega stroja. V takšnih situacijah morajo biti ostali udeleženci v prometu še toliko bolj previdni in po potrebi zmanjšati hitrost.

Share