Sankcije v primeru kršitev pravic intelektualne lastnine

Sankcije v primeru kršitev pravic intelektualne lastnine

Zaščita intelektualne lastnine je ključnega pomena za tiste, ki pri poslovanju koristijo takšne vsebine. Seveda te najbolj izstopajo v industriji, kjer so najbolj relevantni patenti, v Sloveniji pa imamo na voljo še kar nekaj drugih oblik zaščite intelektualne lastnine. V vsakem primeru pa gre le za preventivno zaščito, ki ne more preprečiti kršitev. Ponuja pravno podlago za ustrezne sankcije v primeru, da kršitve zaznamo in ustrezno naslovimo. Odgovornost za ukrepanje prevzamemo sami, saj nadzornih organov ni, imamo pa pri ukrepih na voljo različne sankcije.

Kršitev blagovne znamke lahko prepoznamo po uporabljenih znakih, ki so identični ali zelo podobni tistim, ki smo jih registrirali kot znamke. V tem primeru je pomembno, da gre za konkurenčno podjetje z izdelki oziroma storitvami v istem klasifikacijskem razredu. Kršitev blagovne znamke velja le v tem primeru, medtem ko se znaki lahko prosto uporabljajo v drugih panogah, če seveda tam niso izrecno zaščiteni. Če ugotovimo kršitev blagovne znamke, imamo na voljo več možnosti. Za uveljavljanje pravic je najprej pomembna ustrezna pravna podlaga, ki jo ponuja registrirana blagovna znamka, sankcije pa so odvisne od narave kršitve in od interesov imetnika pravic. Običajno se zagotovi prekinitev zlorab in poplačilo nastale škode, pogosto tudi uničenje spornih materialov. Lahko se izvedejo tudi postopki pri različnih organih, tudi pri policiji, če gre za gospodarski kriminal.

Patenti v Sloveniji omogočajo podobne ukrepe, je pa na tem področju pogosto težje zaznati kršitve. Prav tako je težje nasloviti škodo, ki ob tem nastane. Najbolje bo, da se pri tem poslužimo strokovne pomoči, ki jo ponujajo izkušeni zastopniki. Patenti v Sloveniji so dobro zavarovani, a moramo pri uveljavljanju pravic pripraviti tudi dobro strategijo. Zahtevamo lahko povračilo škode in dodatno odškodnino, uničenje spornih materialov, pogosto pa se odločimo tudi za nadaljnje ukrepe, ki preprečijo koriščenje sporno pridobljenih informacij.

Share