Še iščete svoj kostum za Noč čarovnic?

Bliža se november in z zadnjimi oktobrskimi dnevi bo napoči tudi vsem dobro poznan običaj, ki ga poznamo pod imenom “Noč Čarovnic.” Mogoče pa je vsem nam malo bolje poznan kot “Halloween,” ki ga praznujejo američani. V Sloveniji smo sicer bolj navajeni na Pust, ko se otroci našemijo v maske in od hiše do hiše kličejo pomlad ter preganjajo zimo.

Kako pa je sploh prišlo do praznovanja Noči čarovnic, kakšni so običaji drugod in pri nas?

Zgodovina Noči čarovnic

V starih časi so Kelti praznovali prehod toplejšega obdobja v temačnejše ravno 1. novembra. Verjeli so, da večer prej, torej 31. oktobra, iz svojih grobov vstanejo mrtveci in zopet obiščejo svoje domače. Zaradi tega so se ljudje našemili v maske in noreli, da bi se skrili pred njimi. V bran pa so postavili tudi različne pridelke, katere so izrezljali in vanje vstavili svečo, da bi mrtvecom pokazali pot nazaj v njihov sve.

Američani so ta običaj prevzeli za svoj, ga poimenovali “Halloween” (Hallow Eve – kar naj bi bil praznik vseh svetih). V navado je prišlo, da se otroci našemijo in hodijo od hiše do hiše, kjer prosijo za sladkarije, včasih pa tudi kaj zapojejo.

Kostumi za Noč čarovnic

Ste pozabili, da je november pred vrati in še niste kupili ali naredili svojega kostuma? Ne skrbite, saj ga lahko najdete v veliko trgovinah. Lidl katalog, na primer, ponuja veliko raznolikih kostumov – najbolj popularne so seveda čarovnice z raznoraznimi pisanimi lasuljami in metlami, in pa vampirji ali zombiji, ki so le malo bolj groteskni in grozni.

Za Noč čarovnic pa se ne našemimo samo v grozne stvari. Veliko staršev svoje otroke obleče v razne živali, gusarje, nune. Če vam Lidl katlog ne ponuja dovolj idej, pa lahko svojega otroka ali sami sebe vedno samo namažete po obrazu, saj bo to za vas najcenejša možnost, pa tudi otrok vsako leto ne bo želel biti oblečen v isti kostum.

Dekoracija in hrana

Vsekakor pa pred vašo hišo ne sme manjkati izrezljana buča s svečo, ki je včasih služila v bran, sedaj pa služi kot dekoracija, ki zvečer popestri okolico vaše hiše. Vsako leto lahko iz interneta dobimo veliko inspiracij in idej, kako izrezljati svojo bučo. Včasih smo v bučo izrezljali le kakšen grozen obraz, sedaj pa iz njih rezljajo že prave umetnine.

Rezanje buč pa je tudi aktivnost, ki jo lahko počnete skupaj z vašimi otroci – pazite, da jih imate vedno pod nadzorom, če imajo v roki nož. Najlažje bo, če jim na bučo tudi narišete obraze, ki naj jih oni izrežejo. Če pa jim ne zaupate z rezili, pa lahko bučo sami tudi porišejo z alkoholnim flomastrom.

Semena, ki vam ostanejo pri čiščenju notranjosti buče, lahko spečete in imate za prigrizek.

Če iščete kozarce ali pribor v obliki buč, jih lahko najdete v Spar katalog ponudbi. Imajo tudi držala za svečke v obliki duhov in groznih buč.

Spar katalog pa ponuja tudi veliko izbiro “Halloween” sladkarij, ki jih lahko date otrokom, ko pridejo trkati na vaša vrata, lahko pa tudi njih uporabite za dekoracijo mize. Odprite vaš Spar katalog in pustite, da vas navdahne!

Share