Servis motornih orodij za delo na terenu

Servis motornih orodij za delo na terenu

Pri košnji na domačem vrtu, bilokaterih opravilih na njivi, ali pa v gozdarstvu, potrebujemo ustrezna orodja za učinkovito opravljanje našega dela. Le tako lahko poskrbimo za ustrezno časovno učinkovitost, da ne izgubljamo časa po nepotrebnem. Motorna žaga Stihl ms 170 je prepričala vrtičkarje in ljubiteljske mojstre s svojo preprostostjo in nizko težo. Primerna je predvsem za žaganje drv in čiščenje podrasti na gozdnem robu. Nizka teža omogoča, da jo v skrajnem primeru – na primer pri obrezovanju drevja – lahko držimo tudi le z eno roko, vendar je potrebno biti previden, saj je tudi motorna žaga Stihl ms 170  ob nepravilni uporabi lahko zelo nevarno orodje. 

Za vsa motorizirana vrtna orodja, kot je vrtni traktor Husqvarna, manjše vrtne kosilnice, nitkarice, ali pa motorna žaga Stihl ms 170, je potrebno zagotoviti primeren servis, ki se izvaja enkrat na leto, po navadi v začetku sezone. Pri motornih žagah je potrebno očistiti filter za zrak, preveriti stanje uplinjača in v primeru zmanjšane moči in težjega zagona zamenjati bat motorja, saj je ta podvržen zelo visokim obremenitvam dvotaktnega motorja. Tudi kosilnice nitkarice, škarje za živo mejo, pihalniki za listje in vsa ostala orodja z dvotaktnimi motorji velja enak postopek vzdrževanja. 

Nasprotno pa je pri štiritaktnih motorjih, ki jih uporabljajo vrtne kosilnice različnih velikosti in tipov, nujno potrebno vsakoletno menjavanje olja. Olje v motorju lahko menjamo tudi sami, vendar moramo postopek res natančno poznati. Za večje stroje, sem spada tudi vrtni traktor Husqvarna, je priporočljivo menjavo olja prepustiti profesionalnemu serviserju. Vrtni traktor Husqvarna je namreč precej težji in kot tak nepripraven za dvigovanje na domačih pripravah, kar pa je pri menjavi olja nujno. Tudi za morebitni servis mehanskih sklopov, volanskega mehanizma in sistema nožev je bolje delo prepustiti pooblaščenemu serviserju z originalnimi rezervnimi deli, ki bo delo opravil kvalitetno in ustrezno.

Share