Set orodja za vsestransko delo

Set orodja za vsestransko delo

Ne glede na to, s kakšnim delom se ukvarjamo, potrebujemo za dober rezultat set orodja, ki je pripravljen na izzive, s katerimi se srečujemo. Najbolj očitno je to v domači delavnici ali garaži, kjer se lotevamo različnih opravil, predvsem delamo z lesom in drugimi vsestranskimi materiali, v stanovanju pa se soočamo še z nekaterimi drugimi nalogami, ki zahtevajo uporabo ustreznega orodja. Vedno moramo imeti pri roki naprave in pripomočke, ki nam pomagajo pri delu. V poštev pride obsežen set orodja, s katerim bomo vedno pripravljeni na delo, celotna izkušnja pa bo bistveno bolj prijetna. Pričakujemo lahko dobre rezultate pri delu, tudi pri kakšnih zahtevnejših opravilih. 

Set orodja seveda izberemo glede na to, s kakšnimi nalogami se srečujemo. Nekateri domači mojstri veliko delajo z lesom, zato bodo potrebovali različne žage, v kompletu orodja pa bo veliko pripomočkov za obdelavo lesa. Nekateri kompleti so precej univerzalni, saj pogosto potrebujemo splošno orodje – v takšnem setu so izvijači in ključi, potrebujemo še kladivo, klešče, meter in podobne pripomočke. Prav tako lahko seti spremljajo drugo opremo, predvsem vrtalnike in vijačnike, pri katerih potrebujemo različne svedre in nastavke. To pomeni, da se moramo dobro opremiti, morda bomo potrebovali celo več sto kosov, ki jih je najbolje kupiti kar v kompletu. Še posebej dobro se moramo opremiti z orodjem, ki je splošno uporabno pri raznih domačih opravilih.

Set orodja vključuje pripomočke, ki jih redno uporabljamo

Baterijska vrtalka in vijačnik

Baterijska vrtalka je odličen primer vsestranske opreme, ki se tudi v praksi izkaže z izjemno uporabnostjo. V praktično vsakem okolju lahko takšno opremo s pridom izkoristimo, še posebej če baterijska vrtalka obenem nudi tudi druge možnosti. V isti napravi lahko dobimo akumulatorski udarni vrtalnik in vijačnik, kar je pogosto najboljša izbira za domače mojstre, ki bi bili radi pripravljeni na vsako delo. Seveda pa lahko akumulatorski udarni vijačnik kupimo posebej in koristimo specifične prednosti specializirane opreme.

Pomembno pa je, da imamo na voljo celovit set orodja. Tako vrtalnik kot vijačnik potrebujeta kar nekaj kosov, če želimo biti na delo res dobro pripravljeni. Baterijska vrtalka je seveda namenjena vrtanju lukenj v različne materiale. Jasno je, da bomo potrebovali komplet svedrov, ki nam to omogočajo. Svedri se razlikujejo v mnogih lastnostih, najbolj očitno že po premeru, ki določa velikost izvrtanih lukenj. Na voljo moramo imeti komplet svedrov različnih velikosti, tako da lahko izvrtamo ustrezno velike luknje glede na potrebe projekta. To pa še ni vse, kar mora tak set orodja ponuditi zahtevnemu uporabniku. Potrebujemo tudi različne svedre za vrtanje v različne materiale. Že les lahko s tega vidika predstavlja velik izziv, čeprav gre za razmeroma mehak material, ki ga načeloma ni težko obdelovati. Kaj lahko se zgodi, da bomo potrebovali zmogljiv akumulatorski udarni vrtalnik in močan sveder tudi za vrtanje v les. Še bolj prilagojena mora biti oprema za vrtanje v druge materiale, zato imamo na voljo set orodja za vrtanje v beton in za vrtanje v kovine. 

Akumulatorski udarni vijačnik je prav tako vsestransko uporabna naprava, ki spet potrebuje ustrezne nastavke. Spet imamo opravka z različnimi vrstami vijakov in z različnimi velikostmi. Lahko pa set orodja v tem primeru običajno nekoliko lažje prilagodimo potrebam, saj z nekaterimi standardi hitro pokrijemo večino vijakov, ki se pogosto uporabljajo.

Set orodja za druge namene

Baterijska vrtalka priskoči na pomoč pri mnogih domačih projektih, vijačnik pa funkcionalnosti takšne naprave še dopolni. Vseeno pa potrebujemo še kar nekaj opreme in veliko manjših pripomočkov, če želimo biti res dobro pripravljeni na vse izzive, ki nas čakajo pri delu. 

Baterijska vrtalka bo uporabna le, če imamo tudi komplet svedrov

Najbolj seveda izstopajo večje naprave. Baterijska vrtalka je kot nalašč za vrtanje, medtem ko se bo baterijska kotna brusilka bolje obnesla pri rezanju in brušenju materialov. Baterijska kotna brusilka se uporablja predvsem za obdelavo kovin, je pa uporabna tudi pri delu z drugimi materiali. Pri delu z lesom potrebujemo še različne žage, zahtevnejši uporabniki pa bodo potrebovali še bistveno bolj obsežen set orodja.

Zajeten set orodja in opreme lahko hitro pokrije večino potreb pri običajnem delu v domači delavnici. Hitro pa se izkaže, da univerzalno orodje ni dovolj za vse naloge, tudi če nam recimo baterijska vrtalka res omogoča vrtanje v najrazličnejše materiale. Potrebovali bomo še nekaj specializiranega orodja, ki se ga splača premišljeno izbrati glede na potrebe projektov, s katerimi se ukvarjamo.

Set orodja za posebne naloge

Univerzalni set orodja prinaša splošno uporabne pripomočke, ki jih je dobro imeti vedno pri roki. Če pa se ukvarjamo s kakšnimi posebnimi nalogami, bomo potrebovali prilagojeno orodje. Včasih se splača tudi to kupiti kar v kompletu, pogosto pa se izkaže, da ne potrebujemo celotnega seta ali pa so kompleti sestavljeni tako, da ne dobimo vseh potrebnih kosov oziroma je vključena tudi nepotrebna oprema. V takšnih primerih se vsekakor bolj splača kupovati posamezne kose, ki jih bomo lahko pri delu dejansko izkoristili. Večji set orodja je pri takšnih nalogah morda uporaben za začetnike ali za splošno uporabo, zahtevnejši uporabniki pa bodo izbirali posamezne izdelke, ki jih potrebujejo. 

Share