So IR paneli prihodnost ogrevanja?

So IR paneli prihodnost ogrevanja?

Ogrevalni sistemi se stalno razvijajo, saj nam tehnologija odpira nove možnosti in vedno bolje odgovarja na naše potrebe. Želimo imeti kar se da učinkovito in varčno ogrevanje, hkrati ne želimo sklepati kompromisov glede zmogljivosti.

 Na koncu pa o izbiri močno odloča še cena – že ob nakupu in vgradnji opreme, še bolj pa ob uporabi na dolgi rok. Kaj torej izbrati? Čisto možno je, da bodo najbolje delovali IR paneli, ki prepričajo z različnimi lastnostmi. Imajo kar nekaj prednosti v primerjavi z večino drugih ogrevalnih sistemov, zato jih lahko upravičeno okličemo za prihodnost ogrevanja.

Prav električni ogrevalni sistemi so v zadnjih letih deležni posebne pozornosti, saj se pojavljajo vedno boljše variante. Poznamo tudi druge možnosti električnega ogrevanja, prav IR paneli pa imajo nekatere posebne prednosti, s katerimi postanejo zelo atraktivni za raznovrstne uporabnike. Pričakujemo lahko, da bomo s takšnimi sistemi zelo zadovoljni, saj imajo vsi nekatere odlike, ki so značilne za električno ogrevanje.

IR paneli imajo prednosti električnega ogrevanja

IR ogrevanje deluje na elektriko, s tem pa lahko pričakujemo kar nekaj prednosti, ki izhajajo že iz tega. Za električne sisteme je značilno predvsem to, da jih lahko zelo enostavno namestimo in upravljamo, poleg tega nam nudijo visoke izkoristke.

V primerjavi z drugimi sistemi se IR paneli povsem enostavno namestijo, omogočajo tudi nadometno montažo in ne zahtevajo velikih posegov v objekt. Prav tako se enostavno upravljajo, običajno se upravljajo IR paneli s termostatom, lahko jih povežemo tudi z drugimi napravami za nadzor in upravljanje. Njihovo delovanje je lahko celo samodejno s pomočjo senzorjev, ki odločajo o jakosti ogrevanja glede na nastavljene preference. Sodobni električni sistemi so s tega vidika veliko bolj prepričljivi kot večina drugih ogrevalnih sistemov.

Uporabniška izkušnja je izvrstna, saj se IR paneli enostavno upravljajo s termostatom

Nadalje je treba med prednostmi IR panelov izpostaviti tudi zelo ugodno ceno. Za nizke stroške je zaslužna že ugodna montaža, še bolj veseli pa bomo varčnega in ugodnega ogrevanja na dolgi rok. 

Pravzaprav že sam nakup opreme ni pretirano drag, sploh ne v primerjavi s sistemi, ki potrebujejo velike, nerode in drage naprave, recimo toplotne črpalke ali kurilne naprave. IR paneli so cenovno dostopni in jih brez visokih stroškov montiramo. Pri ogrevanju pa prepričajo z izjemnimi izkoristki, izgub praktično ni, tako da bomo vso energijo porabili za ogrevanje prostora. Tu ima ogrevanje z IR paneli še nekaj dodatnih prednosti.

Posebne prednosti, ki jih imajo IR paneli

Ne gre le za prednosti, ki družijo različne sisteme električnega ogrevanja, tudi samo IR ogrevanje ima nekatere posebne odlike. Predvsem računamo na to, da bomo uspeli zagotoviti zelo prijetno bivalno okolje z idealno temperaturo za optimalno počutje stanovalcev. To omogočajo IR paneli s termostatom, ki ga nastavimo po svojih željah, do izraza pa pride še ena edinstvena lastnost IR ogrevanja.

IR paneli ogrevajo prostor z IR žarki, ki prenašajo energijo v prostor in na stanovanjske površine. Njihova značilnost je ta, da na poti skozi zrak ne izgubljajo energije, zato enakomerno ogrejejo celoten prostor. Ogrejejo tudi stanovanjske površine, pohištvo in druge materiale, zato bo občutek veliko bolj prijeten. To je ena izmed glavnih prednosti IR ogrevanja, v praksi naredi veliko razliko. Topel zrak v prostoru še ne zagotavlja topline, veliko boljši učinek dobimo, če uravnovesimo temperaturo vsakega kotička in opreme v prostoru. Ne bo hladnih in neprijetnih materialov, predvsem pa se izognemo neenakomernemu ogrevanju, ki je značilno za radiatorje.

Za IR ogrevanje je značilno tudi to, da imajo izredno visok izkoristek. To je sicer lastnost večine električnih sistemov, a pri sodobnih IR panelih še posebej izstopa. V toploto bodo pretvorili tudi več kot 95 odstotkov energije, kar pomeni varčno in učinkovito ogrevanje brez izgub. To so le nekatere izmed prednosti IR ogrevanja, vse svoje odlike nam paneli predstavijo pri dolgoročni uporabi.

IR paneli imajo odličen izkoristek, s tem pa znižajo stroške za ogrevanje

IR paneli ustrezajo vsakemu prostoru v hiši

IR paneli lahko dobro delujejo v vsakem prostoru, tako kot primarni sistem kot tudi za dodatno ogrevanje. Zelo dobro se izkažejo IR paneli za kopalnico in za druge prostore, ki jih ne ogrevamo redno. Ogrevanje je odzivno in zmogljivo, tako da bomo uspeli prostore hitro segreti, takšen sistem nam dopušča veliko več fleksibilnosti. Poleg tega se lahko IR paneli poljubno namestijo na praktično vsako površino. Imajo atraktiven estetski izgled in ne zavzamejo veliko prostora, zato so kot nalašč v vlogi praktične rešitve tam, kjer potrebujemo nekaj dodatne topline.

Ne glede na to, ali nam služijo IR paneli za kopalnico ali tudi za druge prostore v hiši, bomo lahko dobro izkoristili prav vse, kar nam tak ogrevalni sistem nudi. Pričakovati gre, da bomo z vrhunskim IR ogrevanjem zelo zadovoljni, če seveda izberemo ustrezne elemente in jih pravilno vgradimo. Tak sistem lahko brez težav opravlja svoje delo dolga leta in stalno navdušuje uporabnike, zato je vsekakor smiselno o njem govoriti kot o prihodnosti ogrevanja. Nič čudnega, da so IR paneli vedno bolj pogosti v novogradnjah, zanje pa se odločamo tudi ob prenovah, ki vključujejo nadgradnjo ogrevalnega sistema.

Share