So strešni nosilci za kolo dobra ideja?

So strešni nosilci za kolo dobra ideja?

Prevažanje koles v avtomobilu običajno ni mogoče, potrebovali bomo nosilce, ki se namestijo na zunanjo stran vozila. Tu pa se srečamo z različnimi izbirami, saj najdemo raznovrstne modele. Vsaka izvedba ima svoje prednosti in slabosti, pravzaprav lahko pričakujemo, da bo praktično vsak nosilec precej dobro deloval. Nenazadnje je to inovativna oprema, ki se na trgu uveljavi samo v primeru, da potrošniki dejansko prepoznajo dovršeno uporabno funkcijo. Tako so tudi strešni nosilci za kolo gotovo zelo uporabni, če ne se ne bi pojavljali v ponudbi trgovin. Dejstvo je, da je to zelo priljubljena oprema in lahko predstavlja izvrstno rešitev, za mnoge je kar prva izbira, če želimo prevažati kolo z avtomobilom.

Nobena rešitev pa nima samo prednosti, temveč izstopajo tudi nekatere pomanjkljivosti. Tako želimo najti kar najboljši kompromis, ki bo v naši situaciji pokril največ naših potreb. Nosilci za kolo so odličen primer takšne opreme, saj vedno iščemo pravi kompromis, s katerim bomo kar najbolj zadovoljni.

Strešni nosilci za kolo so lahko najbolj praktična rešitev za prevažanje koles

Strešni nosilci za kolo predstavljajo dober kompromis

S kakšnimi kompromisi se soočajo strešni nosilci za kolo? Najbolj izrazit pomislek je ta, kako bo dodatna oprema na strehi vozila vplivala na aerodinamiko, porabo goriva in na vozne lastnosti avtomobila. Vse to so lahko upravičeni pomisleki, s katerimi primerjamo izrazito uporabno funkcijo nosilca. Vprašamo se torej, ali smo pripravljeni sprejeti tak kompromis, da bi lahko uspešno prevažali svoja kolesa na strešnem nosilcu.

Odgovor na to vprašanje je odvisen tudi od alternativ. Če ne bi imeli nobene druge možnosti, bi bili strešni nosilci za kolo povsem samoumevna izbira in se z morebitnimi pomanjkljivostmi sploh ne bi obremenjevali. Imamo pa na trgu tudi zanimive alternative, ki so lahko bolj prepričljive. Značilna alternativa so prepoznavni Thule nosilci za kolo na kljuko, ti se namestijo na vlečno kljuko vozila. Imajo določene prednosti, seveda pa prav tako zahtevajo kompromis.

Strešni nosilci imajo to prednost, da so precej enostavno zasnovani, so tudi poceni in preprosti za uporabo. Združljivi so s praktično vsakim vozilom, ki ima možnost namestitve strešnih nosilcev. Tu imamo sicer nekaj izbire med dodatno opremo, pametno je izbrati kvalitetne nosilce, ki omogočajo zanesljivo prevažanje koles. Odlično se obnesejo univerzalni Cruz strešni nosilci, na katere lahko namestimo raznovrstno opremo, tudi nosilce za kolo. Tako bomo hitro in brez težav pripravili svoje vozilo za prevažanje koles, ne da bi se morali obremenjevati z dražjo in zahtevnejšo opremo.

Kompromis je seveda v tem, da so strešni nosilci za kolo lahko precej nerodni. Povečajo višino vozila, na kar moramo biti zelo pozorni, spremeni se tudi aerodinamika. Ne pričakujemo sicer veliko dodatnega upora, a vseeno pride do sprememb, ki niso zanemarljive. Dodatna ovira pa je pogosto to, da težje dostopamo do koles, če imamo višji avtomobil.

Strešni nosilci za kolo v primerjavi z nosilci na kljuki

Tudi Thule nosilci za kolo na kljuko imajo svoje prednosti in slabosti. Omogočajo zelo enostaven dostop do koles, saj preprosto pristopimo do zadnjega dela vozila. Kolesa lahko na nosilec enostavno naložimo ali jih vzamemo z njega, tako da bo izkušnja pri uporabi verjetno boljša. A dejstvo je, da za to opravilo tako ali tako potrebujemo le minuto ali dve, večino dela nosilci za kolesa opravijo na poti, ko se z njimi ne bomo ukvarjali.

Medtem ko so strešni nosilci za kolo zelo enostavni za namestitev na vozilo, bomo imeli z nosilci na vlečni kljuki morda več težav. Na streho se enostavno namestijo univerzalni Cruz strešni nosilci za raznovrstno opremo, pri vlečni kljuki pa moramo paziti na združljivost z vozilom ter homologacijo. Če vlečno kljuko že imamo, to morda ne bo problem, a lahko se izkaže za veliko oviro. Poleg tega nosilec na zadnji kljuki lahko nekoliko otežuje dostop do prtljažnika, pozorni pa moramo biti tudi na to, da je vozilo daljše. Še ena pomanjkljivost takšnih nosilcev je precej omejena kapaciteta ter višja cena, če želimo imeti boljši nosilec.

Kolo lahko na različne načine prevažamo z avtom, strešni nosilci za kolo so le ena opcija

Strešni nosilci za kolo lahko zasedajo dragoceni prostor

Pri strešnih nosilcih gre omeniti tudi to, da lahko zasedejo prostor, ki bi ga sicer drugače izkoristili. Tam se recimo dobro znajde strešni kovček Menabo, ki je vsestranska oprema za prevažanje tovora. Strešnega kovčka in nosilca za kolo seveda ne moremo hkrati uporabljati, kar je lahko v določenih primerih težava, sploh če prevažamo s seboj veliko tovora. Ni nujno, da bo to velika ovira, nenazadnje lahko na univerzalnih nosilcih dodatno opremo hitro odstranimo. Če nosilca za kolo ne uporabljamo, lahko namesto njega v trenutku namestimo strešni kovček Menabo ali drugo opremo, ne da bi imeli veliko dela ali komplikacij.

V vsakem primeru moramo torej dobro premisliti o tem, kaj nam dopušča naše vozilo in katera oprema bo najbolje ugodila našim zahtevam. Čisto možno je, da bodo strešni nosilci za kolo najbolj praktična in najcenejša rešitev, zato so tudi tako priljubljeni. Če pa imamo kakšne posebne zahteve, lahko raziščemo še druge opcije, ki nam jih ponuja dovršena oprema s tega področja.

Share