Sodobni dimniški sistemi

Sodobni dimniški sistemi

Dimnik je nepogrešljiv del objekta, v katerem se uporablja kurilna naprava. Poskrbeti moramo namreč za učinkovito odvajanje dima in toplote, kar ni možno brez kakovostnega dimnika. Ravno ta element nam lahko povzroča tudi razne težave, če zanj ne skrbimo dobro ali pa ga zanemarjamo. Že v izhodišču moramo sicer poskrbeti za to, da bo dimnik na dolgi rok brezhibno opravljal svojo nalogo – pri novogradnjah pridejo v poštev sodobni dimniški sistemi, pa tudi pri starejših objektih lahko uporabimo takšne rešitve, če pride v poštev sanacija dimnikov.

V vsakem primeru imamo torej na voljo nekatere zelo učinkovite rešitve, ki na dolgi rok obljubljajo odličen učinek. Kakovosten dimnik skrbi za odlično izkušnjo uporabnikov, pa tudi za boljši izkoristek kurilne naprave in nenazadnje za bolj varno kurjenje.

Vsestranska vloga dimnikov

Na prvi pogled se zdi, da imajo dimniški sistemi zelo enostavno nalogo in skrbijo le za odvajanje dima iz stanovanja. Res je, da je to njihova primarna naloga in res je možno včasih to nalogo opraviti že s povsem enostavnimi rešitvami. A bistveno boljši rezultat ponujajo naprednejši dimniški sistemi, ki z odliko opravljajo še nekatere druge naloge. Ravno zato je priporočljiva sanacija dimnikov na starejših objektih, da lahko koristimo prednosti sodobnih sistemov.

Dimniki namreč lahko pripomorejo k delovanju kurilnih naprav. Z dobrim vlekom zagotovijo boljše gorenje in zagotavljajo višji izkoristek kurilne naprave, posledično tudi bolj čist dim in boljše delovanje celotnega sistema, tudi na dolgi rok. Kakovosten dimnik je dobro pripravljen na večje obremenitve, ne bo ga treba pogosto čistiti in vzdrževati. S tega vidika pride tudi sanacija dimnikov pogosto v poštev, tudi če z dimnikom ni kakšnih večjih težav, ki bi zahtevale takojšnje popravilo. Pričakujemo lahko zelo dober učinek kakovostnega dimnika, na dolgi rok pa s tem poskrbimo tudi za optimalno varnost in zmanjšujemo tveganje za dimniški požar ali uhajanje plinov. 

Share