Toplotne črpalke za sanitarno vodo

Toplotne črpalke za sanitarno vodo

Ogrevanje sanitarne vode je izredno pomembna naloga v vsakem gospodinjstvu, a hkrati tudi velik strošek, ki opazno obremenjuje družinski proračun. Poskrbeti moramo namreč za to, da je vroča voda vedno na razpolago, nenazadnje jo tudi redno uporabljamo. Vsak dan moramo torej ogrevati zadostno zalogo vode, kar je lahko zahtevna naloga. Toplotne črpalke za sanitarno vodo obljubljajo odlično izkušnjo pri tej nalogi in morda predstavljajo pravo rešitev tudi za tiste, ki so z obstoječim sistemom povsem zadovoljni – ta oprema se vgrajuje v mnoga sodobna stanovanja, prav tako pa se uporablja pri nadgradnjah in prenovah. Ima namreč celo zbirko edinstvenih prednosti, s katerimi se primerja z drugimi možnostmi na tem področju.

Toplotne črpalke za sanitarno vodo so s svojimi odlikami primerljive s toplotnimi črpalkami, ki jih uporabljamo za ogrevanje stanovanja. Imajo pa sanitarne toplotne črpalke cenik precej ugodnejši, so enostavnejše in ne zahtevajo toliko pozornosti pri nakupu, vgradnji in uporabi. To pomeni, da je izbira včasih kar samoumevna, predvsem tam, kjer nameravamo opremo redno uporabljati. Na dolgi rok prepriča predvsem z minimalnimi stroški, kar je pogosto glavna prioriteta pri izbiri opreme za ogrevanje vode.

Brez tople vode si ne moremo več predstavljati vsakdanjega življenja. Gre za nujno življenjsko dobrino, na katero smo se preprosto preveč navadili. To pomeni, da je zanesljivo delovanje ogrevalnega sistema zelo pomembno, saj želimo imeti toplo vodo vedno na razpolago. Za tak učinek smo pripravljeni nameniti tudi kar nekaj denarja, kar potrjuje poraba pogosto uporabljanih ogrevalnih sistemov. Stroški so lahko presenetljivo visoki, a neizbežni. Normalno je torej, da iščemo alternative, ki lahko ceno znižajo – to je lahko toplotna črpalka za sanitarno vodo. Prav toplotne črpalke so namreč znane po tem, da na dolgi rok ne zahtevajo veliko denarja, saj koristijo brezplačno energijo iz okolja. To je le ena izmed prednosti, ki jih ima toplotna črpalka, cena pa morda sploh ne bo najbolj izrazita odlika takšne naprave.

Imamo namreč tudi nekatere druge prioritete, ki jih ne smemo zanemariti. Ogrevalni sistem mora biti seveda dovolj zmogljiv in zanesljiv, da lahko v vsakem trenutku zagotovi zadostno količino tople vode. To bo zmogla le kakovostna toplotna črpalka, cena za takšno napravo pa bo v izhodišču morda nekoliko višja. Predvsem to velja za črpalke, ki jih uporabljamo za ogrevanje večjih količin vode. Energijo namreč zbiramo iz okolja, kjer je te sicer veliko, zaloge pa niso neskončne. Prav tako energije ni enostavno zbirati, zato mora imeti toplotna črpalka za sanitarno vodo ustrezne kolektorje, ki odgovarjajo zahtevam po zmogljivosti. Veliko je torej odvisno prav od tega, kako kompleksna je toplotna črpalka, cena hitro naraste, hitro imamo tudi bistveno več dela pri vgradnji celotnega sistema.

Gotovo pa je možno najti optimalno rešitev, ki bo ponudila najboljšo kombinacijo zaželenih odlik. To so lahko cenovno ugodne toplotne črpalke, lahko pa dražje izvedbe, ki ponujajo več zmogljivosti. Pomembno je predvsem to, da je toplotna črpalka za sanitarno vodo prilagojena dejanskim potrebam, saj lahko le tako zagotovi odličen izkoristek.

Toplotne črpalke za sanitarno vodo znižajo stroške

Čeprav je za same toplotne črpalke cenik lahko nekoliko neugoden in je oprema dražja kot pri drugih ogrevalnih sistemih, na dolgi rok pričakujemo neprekosljivo nizke stroške. Toplotna črpalka ima namreč vrhunski izkoristek, pri delovanju pa ne porablja dragih energentov – to je glavna razlika v primerjavi z alternativnimi ogrevalnimi sistemi. Glede na to, da toplotna črpalka za sanitarno vodo redno deluje, se razlike v porabi hitro pokažejo, na dolgi rok pa postanejo zelo velike.

Za ogrevanje vode imamo različne možnosti, so pa toplotne črpalke za sanitarno vodo med najboljšimi

A že v izhodišču ni nujno, da bo cena toplotne črpalke za sanitarno vodo velika finančna obremenitev. Te naprave so namreč dobro prilagojene svojemu namenu, ni treba, da so velike, zmogljive in kompleksne, kot so običajno toplotne črpalke za ogrevanje stanovanj. Posledično so tudi cene ugodnejše. Res je sicer, da bo cena nekoliko višja kot pri drugih opcijah za ogrevanje vode. Z vidika stroškov pri nakupu opreme verjetno izstopajo električni grelniki vode, ki so zelo ugodni, nekatere naprave stanejo le kakšnih 100 evrov. A razlika se pokaže na dolgi rok – medtem ko električni grelnik za ogrevanje vsakodnevno porablja veliko električne energije, so toplotne črpalke za sanitarno vodo bistveno bolj varčne pri svojem delovanju.

Opremo uporabljamo vsakodnevno, zato pridejo te razlike hitro do izraza. Že v nekaj letih se v celoti pokrije razlika v stroških pri nakupu opreme, tudi če toplotno črpalko primerjamo z varčnimi alternativami. Z vidika dolgoročnih stroškov ogrevanja je toplotna črpalka nedvomno najboljša možnost, edina smiselna alternativa bi morda bilo ogrevanje vode s sončnimi kolektorji, ki pa ne pride vedno v poštev in ne ponuja vedno zanesljivih rezultatov niti v poletnih dneh, ali pa poiščemo še kakšne druge domiselne možnosti.

Cena toplotne črpalke za sanitarno vodo

Kakšni so torej točni stroški opreme in ogrevanja sanitarne vode? Ponudba je precej pestra in se prilagaja potrebam uporabnikov, tako da ne moremo vedno določiti točnih stroškov.

Nekatere sanitarne toplotne črpalke so zelo ugodne in v primerjavi z drugo opremo za ogrevanje ne bodo prinesle omembe vrednih dodatnih stroškov. V praksi to morda pomeni kakšnih tisoč evrov, kar je resda nekoliko več od cenovno ugodnih električnih grelnikov, a vseeno ne gre za kakšno pretirano drago investicijo. Poleg tega se cenejša toplotna črpalka hitro odplača in prej ponudi večje prihranke pri varčnem delovanju.

Seveda pa je cenovni razpon na področju toplotnih črpalk precej širok. Dražji modeli hitro presežejo več tisočakov, ponudba se večinoma giblje okoli 2000 evrov, dosega pa tudi 10.000 evrov za dražje modele. Takšna toplotna črpalka za sanitarno vodo je namenjena posebej zahtevnim uporabnikom in se običajno ne uporablja v navadnih stanovanjih, kjer ni potrebe po takšni opremi.

Toplotne črpalke za sanitarno vodo in ogrevanje prostorov

Toplotne črpalke imajo mnoge prednosti, s katerimi prekosijo alternativne ogrevalne sisteme. Pri sanitarnih toplotnih črpalkah lahko izpostavimo relativno ugodne izhodiščne stroške, enostavno uporabo in brezhibno delovanje na dolgi rok. Prav tako pogosto pa se odločamo za toplotne črpalke za ogrevanje prostorov, ki delujejo na podoben način in prinašajo podobne prednosti, lahko pa ponudijo še boljšo izkušnjo v praksi.

Toplotne črpalke za sanitarno vodo zagotavljajo zelo prijetno izkušnjo pri uporabi

Tako za ogrevanje prostorov kot za ogrevanje vode imamo na voljo več različnih naprav in sistemov. Težko priporočimo pravo izbiro vsakemu uporabniku, saj je treba upoštevati potrebe stanovalcev in tudi lastnosti objekta. V tem primeru ponujajo toplotne črpalke za sanitarno vodo nekoliko več prilagodljivosti, saj je celoten sistem enostavnejši. Pri ogrevanju prostorov moramo upoštevati lego objekta, izolacijo stanovanja in razpoložljivost energije v okolju, pomislimo seveda tudi na podnebje in ekstremne temperature, ki jih pričakujemo v zimskem času. S tega vidika so toplotne črpalke za ogrevanje prostora podvržene večjim obremenitvam, zato so tudi kompleksnejše, zmogljivejše in dražje. V principu pa gre za enake naprave, kot so toplotne črpalke za sanitarno vodo. Delujejo na enak način in ponujajo primerljive odlike, zato so tudi zelo priljubljene za ogrevanje sodobnih stanovanj.

Share