V ribiški trgovini dobimo tudi ribiške karte

V ribiški trgovini dobimo tudi ribiške karte

Ljubitelji ribolova bodo gotovo poznali ponudbo ribiških trgovin, ki nudijo marsikaj zanimivega. Pogosto se osredotočamo na glavno opremo, ki jo pri teh dejavnostih uporabljamo. Potrebujemo kar nekaj pripomočkov, od ribiških palic do vab in mnogih dodatkov, sploh če se ukvarjamo s kakšnimi posebnimi načini ribarjenja. A prav tako bomo potrebovali ribiške karte, ki so nujne za brezskrben ribolov.

Tudi te so v ponudbi ribiških trgovin, tako da bomo res vse potrebno dobili kar na enem mestu. Pričakujemo lahko, da bomo zelo zadovoljni s ponudbo, ki dobro pokriva potrebe vseh mogočih ribičev. Nenazadnje se lahko opremimo z vrhunsko opremo in dobimo ribiške karte ter smo že povsem pripravljeni na odhod na teren. Prav tako pa bodo na svoj račun prišli tisti, ki so z ribištvom že dobro seznanjeni, imajo dolgoletne izkušnje in imajo večino opreme že doma – tudi v tem primeru potrebujemo kakšne izdelke, ki jih ima takšna trgovina.

Izpostaviti gre še drugo ponudbo. Pogosto ima ribiška trgovina zanimiv nabor opreme za druge kupce, recimo za lovce, ter seveda obratno – tudi lovske trgovine imajo ponudbo za ribiče. Te dejavnosti so si namreč sorodne in pogosto se uporablja ista oprema. Na terenu se tako ali tako srečujemo z enakimi izzivi in ovirami, tako da bomo posegali po podobni opremi, včasih pridejo tudi pri ribolovu v poštev profesionalni daljnogledi, kakšni noži, nahrbtniki in podobno. Če dobimo vse to na istem mestu, bomo s ponudbo gotovo zelo zadovoljni.

Ribiške karte v ponudbi ribiške opreme

Med nujno opremo, ki jo ribiči potrebujejo, ko se odpravljajo na teren, so tudi ribiške karte. Te potrebujemo, da lahko sploh pridemo do revirja in tam lahko lovimo. Pozorni moramo biti seveda na to, da imamo pravo karto in dovolilnico.

Ne moremo preprosto ribariti povsod, kjer se nam za to zdi ugodno okolje. Prav tako ne moremo loviti vseh rib, nekatere so zaščitene, za druge pa pač nimamo dovoljenja. Zato se moramo vnaprej opremiti s pravimi dovoljenji, da se ribolova sploh lahko lotimo, pa tudi v tem primeru moramo upoštevati vsa pravila, ki jih postavlja upravitelj vodotokov. Med pogoji za ribolov so tudi ribiške karte, ki jih dobimo v trgovini ali pa pri posameznih ribiških družinah.

Običajno dobimo karte oziroma ribiške dovolilnice za posamezne revirje, to pa nam daje dovoljenje za lov določenih vrst rib. Že vnaprej moramo biti torej seznanjeni z možnostmi, ki jih imamo na posameznih točkah, prav tako z dovoljenji, ki jih lahko dobimo, in omejitvami, ki se jih moramo držati.

Kaj nam dovoljujejo ribiške karte?

Vsaka karta ima svoje pogoje. Najprej bomo ugotovili že to, da ribiške karte veljajo za določeno obdobje, predvsem se prodajajo dnevne karte. Podrobneje se pozanimamo, od kdaj do kdaj v dnevu lahko lovimo – običajno dovoljenje velja od zore do mraka. Dovolilnice seveda dobimo za poljubne dni, lahko jih kupimo tudi vnaprej in ni treba vedno kupovati na isti dan. 

Nadalje ribiške karte določajo dovoljene tehnike ribolova in dovoljene vabe. Tu lahko veljajo točne omejitve, ki jih moramo upoštevati. Ponekod imamo kar dosti svobode, vedno pa se je treba o tem vnaprej pozanimati in omejitve upoštevati. Določena so pravila glede plovbe, včasih lahko lovimo tudi z brega.

Posebej pozorni pa smo seveda na vrste rib in dovoljenja za ulov, ki jih dajejo ribiške karte. Tu imamo kar dosti omejitev, nekaterih vrst rib sploh ne smemo loviti, za druge so predvidene omejitve. Ulovimo morda lahko le eno ali dve ribi, imamo tudi določene minimalne in maksimalne velikosti in težo. Vse to je treba upoštevati, ko smo na terenu. Že prej pa se pozanimamo o lovnih dobah, ki niso vedno zelo dolge. To določajo ribiške karte, zato se lahko že vnaprej dobro pripravimo.

Ribiške karte in oprema za ribolov

Včasih ribiške karte dobimo pri posameznih ribiških družinah, kar je povsem smiselna opcija za nakup. Včasih pa se obrnemo na trgovine, kjer na istem mestu dobimo tudi ribiško opremo. Če je to lovska trgovina, bomo imeli še dodatno ponudbo. Res je sicer, da nam strelni daljnogled pri ribolovu ne bo prav nič koristil, je pa dobrodošla druga ponudba. Poleg tega nam tudi profesionalni daljnogledi lahko pridejo prav pri dejavnostih v naravi, še posebej če ob ribolovu nekaj časa namenimo tudi občudovanju narave in opazovanju drugih živali. Ne bo nam koristil strelni daljnogled, lahko pa najdemo druge uporabne daljnoglede, ki jih vzamemo s seboj na ribolov.

Bolj pa nas zanimajo ribiške karte in oprema za ribolov. Tu bomo potrebovali kar nekaj opreme, odločamo se seveda glede na to, kaj na terenu dejansko potrebujemo. Včasih imamo nekaj več možnosti in lahko najdemo raznoliko opremo, včasih pa ribiške dovolilnice točno določajo dovoljene tehnike ribolova in tudi uporabo specifičnih vab. Če vse to lahko dobimo kar na enem mestu, se bomo že v ribiški trgovini lahko zelo dobro opremili. Pričakujemo lahko, da bomo dobili prav vse, kar potrebujemo na terenu.

Share